Archief - januari 2014

Tokyo 2020 trapt af

Met de Paralympische Winterspelen in Sotsji voor de deur lijkt Tokyo 2020 wel erg ver weg, de voorbereidingen op de derde Olympische en  Paralympische Spelen zijn echter al in volle gang. Het Internationaal Paralympisch Comité maakte middels een speciale conferentie kennis met de stad en de organisatie.

Tijdens de conferentie die twee dagen duurde spraken de nieuwe vicepresident van het IPC, de Braziliaan Andrew Parsons en algemeen directeur Xavier Gonzalez over de recente opmars van de Paralympische beweging, wat de Paralympische Spelen tot het derde mondiale sportevenement heeft gemaakt. Ook gaven zij het organisatiecomité richtlijnen mee om de Paralympische sport zo eenvoudig mogelijk onder de aandacht te brengen.

IPC vicepresident Andrew Parsons kijkt tevreden terug op de bijeenkomst in de hoofdstad van het land van de rijzende zon. ‘Dit weekend is het startsein gegeven voor een periode van zes jaar waarin wij veel kennis en ervaringen uitwisselen en gaan werken aan het organiseren van de beste Paralympische Spelen aller tijden. De delegatie was onder de indruk van het enthousiasme van de Japanse hoofdstedelingen. Het IPC kijkt vooruit naar een succesvolle samenwerking met Tokyo 2020.’

Naast het startsein voor de weg naar Tokyo 2020 kondigde het IPC een grote deal met televisiezender NHK aan,dat de komende twee Paralympics in Sotsji en Rio de Janeiro in de Aziatische huiskamers gaat brengen.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

‘Het snowboarden heeft eigenlijk al gewonnen’

Snowboardster Bibian Mentel is misschien wel het schoolvoorbeeld van Paralympische topsportintegratie, nog voor het begrip na het succes van Londen 2012 een sportief modewoord werd.

Mentel was als boardercrosser lang in de race voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Salt Lake City (2002), tot dat een blessure, bleek uiteindelijk botkanker te zijn, haar Olympische droom dwarsboomde. De tumor in haar been bleek dusdanig gevaarlijk dat amputatie noodzakelijk bleek. De amputatie bleek niet het einde van Mentel’s ambitie om de absolute top te halen en keerde terug in het snowboarden en werd zelfs Nederlands Kampioen bij het (valide)- snowboarden.
Maar de top van de Olympus bleek definitief uit het zicht en ook de Paralympics boden geen uitweg, omdat de sport pas vanaf deze Spelen op het programma staan. Niet ontoevallig na een jarenlange lobby van Mentel zelf, die daarin ondersteund werd door NOC*NSF en de Nederlandse Skivereniging.
En zodoende is Sotsji de kans krijgt om snowboardgeschiedenis te schrijven.

‘Fantastisch, helemaal leuk! Eigenlijk hebben we, het snowboarden, al gewonnen! De sport staat op het programma en veel van mijn atleten hebben zich ook gekwalificeerd. Ik geloof in het succes van de sport, het hoort echt thuis op de Paralympics. Wil veel mensen enthousiast maken en inspireren en overtuigen en mijn ervaringen delen.’

Mentel, een van de grote favorieten voor het goud bij de boardercross voor dames, wordt alom gezien als de drijvende kracht achter het toevoegen van de sport aan het Paralympisch programma.
Maar ziet het zelf net iets anders. ‘De Nederlandse Skivereniging en NOC*NSF hebben de toevoeging van het snowboarden van begin af aan gesteund. Wij hebben er altijd in gelooft en nu is het zover.’

Dat Nederland in Sotsji met vier snowboarders vertegenwoordigd is wijt de geboren Utrechtse aan het vooruitstrevende beleid van de Nederlandse skivereniging. ‘In Nederland hebben wij het para-snowboarden al vroeg opgepakt met het oog op de mogelijk toevoeging aan de Paralympische Spelen’

ParaStar Anna Jochemsen kanshebster op Slalom-eremetaal

Veel van haar Team ParaStars-teamgenoten zijn als een op een Paralympische Spelen actief en sommigen wonnen er zelfs medailles, zo wonnen atleet Ronald Hertog en zwemmer Mike van der Zanden al eens Paralympisch brons en initiatiefneemster Esther Vergeer won zelfs zeven keer Paralympisch goud. In Sotsji is het de beurt aan skister Anna Jochemsen, die op de skipistes van Rosa Khutor voor haar paralympisch debuut staat en zelfs tot de medaille-kanshebbers behoort op de slalom.

De achtentwintigjarige skister, die in Sotsji zal uitkomen op de Slalom, Super-G en de Super Combinatie, is bezig aan een sterk seizoen zo won zij ondanks een Europa Cupwedstrijd in het Oostenrijkse Pitztal en eerder dit jaar twee goud medailles tijdens IPCAS wedstrijden in de indoorsneeuw van Landgraaf. ‘De winst in de Europa Cup heeft me veel vertrouwen gegeven voor de komende wedstrijden en de Spelen. Op de Slalom liggen mijn kansen, misschien zelfs medaille kansen.’

Ook Team ParaStars heeft een belangrijke plaats in haar voorbereiding richting Sotsji.’Later deze maand starten wij een campagne die helemaal gericht is op de Spelen in Sotsji om zo de zichtbaarheid van de sporters en de sport te vergroten.’ Daarnaast is het  Team ook belangrijk voor haar persoonlijk, zo heeft zij veel aan de ervaringen van haar teamgenoten. ‘Als we elkaar zien hebben we het over sport en wisselen we ervaringen uit. Als sporter ben je vooral met jezelf bezig, daarom is het fijn om sommige dingen met een team van anderen individuele sporters te kunnen delen en te bespreken.’

Vancouver-ganger gaat voor medaille in Sotsji

Zitskiër Kees Jan van der Klooster was vier jaar geleden tijdens de Paralympische Winterspelen in Vancouver een eenmansleger, die de Nederlandse eer hoog moest houden. Nu vier jaar later is de Nederlandse afvaardiging, van voorlopig zeven wintersporters, een volwaardig bataljon op jacht naar persoonlijke topprestaties en wie weet eremetaal. Dit tot vreugde van Van der Klooster.

‘Eenzaam is maar alleen, ik presteer liever samen in een team met anderen skiërs die willen presteren, dan in mijn eentje. Ben blij dat we met een grote groep gaan, de grootste Nederlandse delegatie ooit.

Dat de Nederlandse Paralympische selectie nu zo groot is en wellicht nog groter worden na afloop van de komende wereldbekerwedstrijden is toe te schrijven aan het beleid van de Nederlandse Skivereniging. Die in samenwerking met onder andere de Johan Cruyff Foundation een talentenprogramma hebben opgesteld en daar nu  na een aantal jaren de vruchten van plukken.

‘De Nederlandse Skivereniging en de Johan Cruyff Foundation leveren prima werk met hun van FUNdament tot talent programma, waarin jonge wintersporters worden begeleid. Ook heeft de Skivereniging, zoals Wopke de Vegt als zei, een enorme professionaliteitsslag gemaakt en hebben veel geld geïnvesteerd in het vinden en begeleiden van Skiërs.’

Ook Van der Klooster heeft een ontwikkeling gemaakt sinds zijn debuutspelen in Vancouver.
‘Skiën is een ervaringssport. Hoe meer afdalingen je maakt hoe beter je worden, daaruit kan ik in Sotsji veel profijt halen. Ik heb een grote sprong gemaakt sinds Vancouver. Ben bijvoorbeeld ook veel met m’n materiaal bezig, op zoek naar de beste afstellingen.

Tijdens de Paralympics in Sotsji liggen de kansen van de winnaar van Super-G goud op de X-Games van 2009 vooral op de afdaling en de Super-G. ‘Als ik een goede race ski maak ik zeker kans op een medaille.’.

NOC*NSF straalt eenheid uit tijdens teamoverdracht

Een dag na de jaarwisseling is het aftellen richting de Paralympische Spelen in het Russische Sotsji in een stroomversnelling geraakt. Tijdens een speciale ceremonie in de Athenezaal van het nationaal topsportcentrum Papendal in Arnhem droegen de KNSB en de Nederlandse Skivereniging hun sporters  over aan Chef de Missions Maurits Hendriks (Olympisch) en Andre Cats (Paralympisch).

De overdrachtsceremonie, waar een groot aantal geïnteresseerden op af kwam, had een sterk verbinden karakter waarin de overdracht van de Olympische en Paralympische sporters naadloos met elkaar verweven waren zonder onderscheid te maken tussen de Spelen. Een sterk signaal van sportkoepel NOC*NSF, dat de sportieve integratie van de Paralympische sport binnen de verschillende Nederlandse sportbonden hoog in het vaandel heeft staan. Desondanks was het signaal niet geheel vanzelfsprekend daar de Nederlandse wintersporters zich op Paralympisch niveau nog moeten bewijzen, maar met een historisch hoog aantal van zeven atleten een geweldige progressie hebben gemaakt sinds de laatste Winterparalympiade in Vancouver 2010, waar het Nederlands team slechts uit skiër Kees Jan van der Klooster bestond. De voltallige Nederlandse afvaardiging richting de Sotsji 2014 is sowieso van historische grote, nog nooit zond NOC*NSF z’on grote afvaardiging, 48 atleten, af naar de Olympische en Paralympische Winterspelen. De equipe kan zelfs nog groeien, daar verschillende sporters nog enkele weken de tijd hebben om zich te kwalificeren.

Maurits Hendriks naast Chef de Mission van de Olympische ploeg ook technisch directeur van NOC*NSF en daarmee verantwoordelijk voor het gehele topsportbeleid van de sportkoepel gaf de sporters een eenduidige boodschap mee richting Sotsji. ‘ Miljoenen Nederlands kijken straks naar jullie. Maak ze trots. Ga ervoor, straal het uit, durf. Maar struikel niet over de olympische ringen maar laat ze je inspireren. Hou je hoofd erbij.’