Archief - februari 2014

Nederlandse medaillewinnaar schrijft hoe dan ook geschiedenis

Wie van de zeven Nederlandse sporters er ook een medaille in de wacht sleept. De winst er van gaat hoe dan ook de geschiedenisboeken in. Nederlandse wintersporters wonnen immers nog nooit een medaille bij het Paralympisch snowboarden of alpine skiën. Snowboarden debuteert in Sotsji als Paralympische sport en op het alpine skiën kwam Nederland nog niet in de buurt van het eremetaal.

Het betekent niet dat Nederland geen historie heeft op de Paralympische Winterspelen, sterker nog de historie is groter dan gedacht en dat geldt ook voor de medailleoogst. Nederland sleepte sinds de eerste Paralympische Winterspelen van 1976 in het Zweedse Ornskoldsvik tien medailles in de wacht: twee gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles. Alle gewonnen door een sporter: biatlete en langlaufster Marjorie van de Bunt. Van de Bunt won twee keer goud bij het biatlon tijdens de Spelen van Lillehammer 1994 en Salt Lake City 2002, vier keer zilveren bij het langlaufen in Nagano 1998 en Salt Lake City 2002 en vier keer brons bij het langlaufen en biatlon in Lillehammer en Nagano.

Beide sporten maken nog steeds deel uit van de Paralympische Spelen, maar staan in Nederland op een laag pitje, daar het snowboarden en het alpine skiën voorlopig de absolute uithangborden zijn van de Nederlandse Paralympische wintersport.

De geschiedenisboeken liggen klaar. Wie wordt de volgende Nederlandse medaillewinnaar op de Paralympische Spelen? Volg het vanaf 5 maart op www.parasportreport.com

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Ronald Hertog geeft ‘valide’ debuut glans

Ronald Hertog heeft zijn debuut bij een ‘valide’ Nederlands Kampioenschap extra glans gegeven.
De lange alleskunner van Rotterdam Atletiek sprong met een afstand van 7.01 meter naar de achtste plaats bij het verspringen tijdens het AA Drink NK Indoor Atletiek in het Apeldoornse Omnisport en maakte daarmee zijn ambitie om tenminste de finaleronde te halen meer dan waar.

Met de afstand van 7.01 meter liet Hertog zien al vroeg in het seizoen, wat zich voor de para-atleten vooral buiten afspeelt, in vorm te zijn. Ook toonde hij aan gewoon mee te kunnen doen in de strijd om de podiumplaatsen, waarvoor een afstand van 7.14 meter nodig was. Het gat naar de Nederlandse top bleek daarmee kleiner dan gedacht. Een eerste graadmeter dat zijn ‘stiekeme’ Olympische droom geen onhoorbare toekomstmuziek is.

Hertog toonde zich uitermate tevreden met zijn gesprongen afstand en daarmee zijn Persoonlijk Record, 7.09 meter,  tot op acht centimeter benaderde. ‘Ik ben erg blij met m’n 7.01, gesprongen in de winter, terwijl mijn PR vorig jaar in de zomer sprong toen ik op m’n top was. Echt super! Ik hoopte van te voren om op z’n minst de finaleronde te halen, maar had zeker niet verwacht dat ik al zo dichtbij het podium zou komen.

Zijn goede prestaties van de afgelopen tijd laten zonder meer zien dat hij in de lift zit als verspringer, een discipline die hij al sinds 2010 in zijn trainingprogramma heeft zitten, maar na een ernstige schouderblessure het speerwerpen heeft vervangen als hoofdnummer. ‘Ben tevreden over mijn ontwikkeling, maar de goede prestaties komen niet geheel onverwachts, omdat het verspringen al een aantal jaar onderdeel is van mijn trainingsprogramma.’

Het NK Indoor betekende het startsein voor het seizoen van Ronald Hertog. Een seizoen waarin hij toewerkt naar de Europese Kampioenschappen Para-atletiek in Swansea, Wales, maar ook het Nederlands Kampioenschap Outdoor in het Olympisch Stadion van Amsterdam op het verlanglijstje heeft staan. ‘Ik wil de organisatie een groot compliment maken dat ik hier ook echt mee heb kunnen doen na mijn kwalificatie! Daar men in het buitenland weleens moeilijk doet over een prothese, daarom is het mooi dat de organisatie hier alleen naar de gesprongen afstanden heeft gekeken.’

Dood Matthew Robinson schokt Paralympische sport

De internationale paralympische sport is aan de vooravond van de Paralympische Winterspelen geschokt door een tragisch sterfgeval.

De Australische snowboarder Matthew Robinson (28) overleed afgelopen donderdag aan een acute hartstilstand, nadat hij twee weken geleden al zeer ernstig gewond raakte tijdens de IPCAS Snowboard World Cup in het Spaanse La Molina. Robinson liep zwaar nekletsel op en lang acht dagen in een Spaans ziekenhuis, waarna hij per luchtambulance naar Melbourne werd gevlogen. Tijdens een geplande tussenstop in Koeweit sloeg het noodlot middels een acute hartstilstand toe voor Robinson. Reanimatie door het medisch personeel aan boord van het vliegtuig mocht niet meer baten.

Het overlijden van de Australische snowboarder is hard aangekomen in alle lagen van de Paralympische Beweging. ,,De Paralympische Beweging is diep geschokt door het overlijden van Matthew. Hij was een atleet van wereldklasse en een zeer populaire persoonlijkheid’’, aldus IPC President  Sir Philip Craven in een persbericht van IPC Press Release.

NOS pakt uit tijdens Paralympische Winterspelen

Na het grote  succes van de Nederlandse olympiërs brengt de NOS ook de verrichtingen van de Nederlandse Paralympiërs in de huiskamer. De NOS brengt de Spelen in Sotsji dagelijks in beeld met een avondprogramma met samenvattingen van de belangrijkste wedstrijden. De presentatie van het programma ligt net als in Londen 2012 in de handen van Herman van der Zandt.

Het programma dat gedurende de Spelen dagelijks rond de klok van 23.00 uur wordt uitgezonden is zonder meer het paradepaardje in het paralympische verslag van de NOS, wat naast het dagelijkse programma ook via een speciale subsite en een livestream op www.nos.nl de Winterparalympics in de Nederlandse huiskamers brengt. Nooit eerder besteedde de NOS zoveel aandacht aan de Paralympische Winterspelen.  De schaalvergroting van de aandacht ligt in lijn met de ontwikkeling van de paralympische wintersport. Nooit eerder was de Nederlandse equipe zo groot als de zeven atleten die in Sotsji uit gaan komen op het snowboarden en het alpine skiën.

Het uitzendschema van de NOS ziet er als volgt uit.

Vrijdag 7 maart

23.10-23.30 uur (Nederland 3)

 

Zaterdag 8 maart

08.15 uur (Nederland 2)*

16.00 uur (Nederland 1)*

23.30-23.50 uur (Nederland 3)

 

Zondag 9 maart

07.30 uur (Nederland 2)*

11.30 uur en 15.30 uur (Nederland 1)*

22.55 uur-23.15 uur (Nederland 3)

 

Maandag 10 maart

07.35 uur (Nederland 2)*

11.30 uur en 15.30 uur (Nederland 1)*

23.05-23.25 uur (Nederland 3)

 

Dinsdag 11 maart

07.35 uur (Nederland 2)*

11.30 uur en 15.30 uur (Nederland 1)*

23.25-23.45 uur (Nederland 3)

 

Woensdag 12 maart

07.35 uur (Nederland 2)*

11.30-14.30 uur (Nederland 1)*

23.30-23.50 uur (Nederland 3)

 

Donderdag 13 maart

07.35 uur (Nederland 2)*

11.30 uur en 14.30 uur (Nederland 1)*

23.05-23.25 uur (Nederland 3)

 

Vrijdag 14 maart

08.15 uur (Nederland 2)*

16.05 uur (Nederland 1)*

23.10-23.30 uur (Nederland 3)

 

Zaterdag 15 maart

07.10 uur (Nederland 2)*

09.05 uur (Nederland 1)*

23.20-23.40 uur (Nederland 3)

 

Zondag 16 maart

07.35 uur (Nederland 2)*

11.30 uur en 15.30 uur (Nederland 1)*

22.50-23.15 uur (Nederland 3)

 

*herhaling van de uitzending van de dag ervoor.

Verspringer Ronald Hertog staat voor unicum

Para-atleet Ronald Hertog staat dit weekend tijdens het NK Indoor Atletiek in Apeldoorn voor een unicum.  De vierentwintigjarige verspringer van Rotterdam Atletiek is de eerste para-atleet die zich heeft weten te plaatsen voor een NK voor ‘valide’-atleten.

Hertog dankt zijn kwalificatie aan een serie sterke sprongen in het jaar 2013, waaronder zijn zilveren WK-sprong, 6.78 meter,  in Lyon afgelopen juli en zijn Nederlands Record T44, 7.09 meter, gesprongen tijdens de IPC World Grand Prix in Berlijn.

De verspring opmars van Ronald Hertog is opmerkelijk, daar hij van origine speerwerper is en tijdens de laatste Paralympische Spelen zelfs een bronzen medaille veroverende. Een ernstige schouderblessure maakt speerwerpen voorlopig onmogelijk. Mede daarom heeft hij zich de afgelopen tijd toegelegd op het verspringen en het sprinten over 100 en 200 meter, alwaar hij ook tot de betere atleten behoort.

Waar Hertog tijdens het NK Indoor toe in staat is, zal zondagmiddag vanaf 12.20 uur duidelijk worden. De atleet van Rotterdam Atletiek staat twaalfde op de plaatsingslijst en neemt het onder anderen op tegen toppers als Eelco Sintnicolaas en Ignisious Gaisah, goed voor een zilveren medaille op het WK Atletiek in Moskou.