Archief - april 2014

Fonds Gehandicaptensport krijgt prominente plek op Ajax-shirt

Fonds Gehandicaptensport en Ajax het zijn geen onbekende van elkaar, al een aantal jaren prijkt de naam van het fonds een wedstrijd per seizoen op het shirt van de recordkampioen. Vandaag maakte trainer Frank de Boer namens Ajax en hoofdsponsor Aegon bekend dat het goeden doel vaker op de shirts te zien zal zijn.

Aegon, een van de grote partners van Fonds Gehandicaptensport, staat hun plaats als shirtsponsor op het uitshirt van de Amsterdammers gedurende de eerste seizoenshelft van het komende voetbalseizoen af aan het fonds. Dit om aandacht te vragen te vragen voor de gehandicaptensport in Nederland.

Naast de prominente plaats op het shirt zullen Aegon, Ajax en het Fonds Gehandicaptensport verschillende acties organiseren rondom wedstrijden van de Amsterdamse club.  Zo bezochten een aantal Ajacieden in het kader van de campagne ‘Als een team achter de sporters met een handicap’ in samenwerking met hoofdsponsor Aegon een school voor kinderen met een handicap.

Ajax-trainer Frank de Boer laat op ajax.nl, het digitale thuis van de club, weten trots te zijn op de samenwerking. ‘Sport is gezond en belangrijk voor iedereen. Zeker ook voor mensen met een handicap. Daar is extra aandacht voor nodig, maar ook geld. Wij zijn trots dat wij kunnen helpen door met het Fonds Gehandicaptensport op het shirt te spelen.

Ook Marco Keim, CEO Aegon Nederland, is blij met het initiatief. ‘Samen met Ajax staan wij als een man achter het Fonds Gehandicaptensport. In de afgelopen drie jaar stond het Fonds een thuiswedstrijd per seizoen op het shirt van Ajax. Nu het contract met een halfjaar verlengd is wij door deze manier het fonds steunen door ook in de rest van het land aandacht te vragen.’

De samenwerking tussen Fonds Gehandicaptensport, bank-verzekeraar Aegon en Ajax komt op een goed moment. De gehandicaptensport heeft vanwege de voor Nederland redelijk succesvolle Paralympische Winterspelen in Sotsji volop in de belangstelling gestaan. Deze belangstelling zal richting de Spelen van Rio de Janeiro 2016 en het EK Zwemmen in Eindhoven alleen maar groter worden. Echter draait het ook in de gehandicaptensport niet alleen om topsport, want ook de topsportprestaties in de breedtesport mogen niet vergeten worden. Daarom is deze bijzondere manier van adverteren, eerder gezien met UNICEF op de shirts van het Spaanse FC Barcelona, een prachtige manier om het Fonds Gehandicaptensport en de gehandicaptensport in Nederland nog breder op de kaart te zetten.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Fluitend door het water

Alsof het een voetbalwedstrijd is, zo staan en zitten de coaches en zwemmers van het Nederlands Paralympisch Team aan de rand van het vijftig meter wedstrijdbad in het Pieter van den Hoogenband. De vergelijking met het voetbal is vooral in de setting en de coaching van het team terug te zien. De zwemmers, die vorige week meededen aan de Swim Cup in Eindhoven, hadden hun thuishaven op een tribunebank onder de publieke tribune zoals je dat vaker ziet bij met name Engelse voetbalclubs.

Bondscoach Mark Faber en assistent coach Marco van den Brink voorzagen hun zwemmers met instruerende vingers en aanmoedigende woorden van aanwijzingen. Niet vreemd, want ook een explosieve sport als zwemmen heeft tactische plannen nodig op de te zwemmen afstand zo goed mogelijk door te komen. Ook worden er, zoals dat bij het voetbal gewoon is, situaties op papier uit getekend om de race te visualiseren. Het zorgt voor een boeiend schouwspel en geeft bovenal inzicht in hoe wedstrijdzwemmen echt in elkaar zit. Voor het zwemmen is er de aanmoedigende arm over de schouder, na het zwemmen een bemoedigende arm of een high five. Bij de veel gezwommen wereldrecords waren er gebalde vuisten en stevige high hands. Ook die laten zich bij het voetbal veel zien.

Wat typisch is voor zwemmen en bij andere sporten niet veel voorkomt is het vingerfluiten. Zwemcoaches fluiten veel en hard om het zwemtempo van hun zwemmers aan te geven, daar een fluittoon in het water beter te herkennen is dan een gesproken aanwijzing. Veel coaches houden er zelfs een heel repertoire op na. Ofwel om het tempo bij verschillende zwemslagen aan te geven of om zich te onderscheiden van fluitende collega’s.

Waarmee duidelijk is geworden dat zelfs bij een individuele sport als zwemmen de coach zich ook tijdens de wedstrijd kan mengen om het wedstrijdverloop te sturen. Al blijft het natuurlijk de vraag of het ook echt werkt, inventief is het in ieder geval wel.

Runnersworld Track Meetings officieel IPC Event

Inclusie en integratie van Paralympische atleten in topsportprogramma’s en wedstrijden in Nederland, iets wat vorige week bij de Swim Cup in Eindhoven al duidelijk werd. De Para-zwemmers draaiden daarmee in het programma. Ook in de atletiek worden dergelijke stappen gemaakt. De atleten van de nationale selectie draaien weliswaar al langer mee in bijvoorbeeld het Lotto Baancircuit en verspringer Ronald Hertog deed als eerste Paralympiër mee aan het NK Indoor. Hij haalde de eindronde en werd achtste. Om het aantal wedstrijden te vergroten is de Atletiekunie een samenwerking met de organisatie van de Runnersworld Track Meetings in Utrecht aangegaan.

De Meetings op atletiekbaan Maarschalkerweerd zijn een serie van zes avondwedstrijden in de maanden: mei, juni, juli en augustus. Die door de gesloten samenwerking nu ook over een IPC licentie beschikken en daardoor extra interessant zijn voor para-atleten. Met het EK in Swansea komende augustus in het achterhoofd gelden de wedstrijden voor Nederlandse atleten als het moment om aan de kwalificatielimiet voor deelname te voldoen. Ook zal dit volgens de website van de Atletiekunie atleten uit België en Duitsland kunnen aantrekken.

Bondscoach Guido Bonsen is blij met het samenwerkingsverband. ‘’Na een zeer prettig en enthousiast gesprek zijn we deze samenwerking aangegaan. Ik hoop op een mooie en lange samenwerking, waar veel talenten hun eerste kunsten kunnen laten zien. Ik wil hierbij de ondersteuning die wij krijgen van de Johan Cruijff Foundation zeker niet onvermeld laten’’, aldus Bonsen tegenover atletiekunie.nl

De Runnersworld Track Meetings worden op 9 mei, 30 mei, 20 juni,11 juli, 8 en 29 augustus in Utrecht georganiseerd.

Eindhoven klaar voor IPC EK Zwemmen

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven behoort tot de top van de wereld. Het bad was dan ook al eens gastheer van het EK Zwemmen in 2008 en het WK Paralympisch Zwemmen in 2010. Aankomende zomer ontvangt Eindhoven de beste Paralympische zwemmers van Europa, die er hun Europees Kampioenschappen zwemmen. Para-Sport Report spreekt met Niels Cannegieter, Communicatiemanager van het organisatiecomité Eindhoven 2014.

Het Europese titeltoernooi is het eerste grote internationale zwemtoernooi onder de volledige verantwoordelijkheid van de KNZB, die het para-zwemmen na het WK 2010 van Gehandicaptensport Nederland hebben overgenomen en het zwemmen sindsdien volledig opgenomen in het topsportprogramma van de bond. ‘De KNZB heeft voor alle geledingen van de zwemsport de ambitie om grote internationale evenementen te organiseren. Dit om het  Nederlandse zwemmen in zowel de top als – breedtesport te stimuleren en bij te dragen aan ontwikkeling van jonge sporters. De organisatie van het EK past  dan ook in de visie van de bond.’

‘Na het succesvol verlopen WK van vier jaar geleden heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) ons, de KNZB, gevraagd om de organisatie van dit Europees Kampioenschap op te nemen. Het IPC is gewoonweg content met de venue, er hoeven weinig aanpassing gedaan te worden om alle zwemmers zo goed mogelijk van dienst te zijn.’

De Swim Cup, die dit weekend in Eindhoven gezwommen wordt, geldt als een belangrijk kwalificatiemoment voor de zwem EK’s in Eindhoven en Berlijn deze zomer. Maar is daarnaast ook het voorbeeld van een prestigieus evenement waar zowel ‘valide’ en Paralympische zwemmers aan de start verschijnen. ‘De KNZB is zeker in Nederland een van de koplopers als het gaat om de integratie van de gehandicaptensport in topwedstrijden. De Swim Cup laat zien dat beide wedstrijden goed samen te organiseren zijn en is daarin een voorbeeld voor andere evenementen en bonden.’

Aan de faciliteiten en de organisatie zal het komende zomer in ieder geval niet liggen. Die lijken als een huis te staan. Ook de hoofdrolspelers van het kampioenschap, de zwemmers, lijken er al klaar voor. Nederlandse zwemmers als: Marc Evers, Marlou van der Kulk en Chantalle Zijdeveld lijken al vroeg in het seizoen in goede vorm te steken. Allen zwommen de afgelopen dagen een nieuw wereldrecord. ‘ Bondscoach Mark Faber en zijn trainersstaf werken al jaren in het para-zwemmen en hebben een stevig fundament opgebouwd met een uitstekende talentscouting. Zodoende worden jonge zwemmers ontdekt en begeleid. Ook de Johan Cruyff Foundation heeft een grote rol in dit proces.

De juiste kaarten lijken op tafel te liggen, vraag is alleen hoe zij omgedraaid worden. Het IPC EK Zwemmen wordt van 4 tot en met 10 augustus in Eindhoven gehouden.

Zwemmen grote winnaar tijdens Swim Cup

IMG_7242

Het water is hetzelfde, het chloor is hetzelfde en het stadion is hetzelfde. Alles is tijdens de jaarlijkse Swim Cup in het Eindhovense Pieter van den Hoogenband zwemstadion hetzelfde voor ‘valide’ en Paralympische zwemmers. De wedstrijdprogramma’s slingeren door elkaar heen. Niet langs elkaar, zoals bij veel zwemtoernooien door de rest van het jaar wel het geval is. De Swim Cup, tevens een Nederlands Kampioenschap, laat zien dat het combineren van de twee prima samen gaat en is daarmee een voorbeeld voor andere nationale kampioenschappen in Nederland en het buitenland.

Dat de Eindhovense Swim Cup ook op Paralympisch niveau een internationale naam heeft hoog te houden laat zich zien in de startlijst van het evenement. Naast de zwemmers van het Nederlands team verschijnen ook de Hongaren en met name de Brazilianen met een grote groep zwemmers op het startblok. Brazilianen die tijdens de laatste Paralympische Spelen in Londen de show stalen met hun optredens en hun successen.

Voor de Nederlanders en de anderen Europese deelnemers geldt de wedstrijd in Eindhoven als kwalificatiemoment voor het IPC EK Zwemmen wat in augustus zal worden afgewerkt. Ook dan zal het Pieter van den Hoogenband zwemstadion de gastheer zijn. Dan zal ook duidelijk worden hoe warm het Nederlandse publiek loopt voor Paralympische topsport. De lat zal na het succes van Londen en Sotsji bijzonder hoog liggen, te meer omdat ook tussentijdse WK’S als het WK Atletiek in Lyon en het WK Zwemmen in Montreal goed bezocht werden.

Ondanks dat er dit weekend grote namen uit zowel het ‘valide’ als het Paralympische topzwemmen aan de start staan, valt de publieke belangstelling vooralsnog tegen. De tribunes van het indrukwekkende en topevenementwaardige stadion waren ondanks de sympathieke toegangsprijzen maar matig gevuld. De meerderheid van de bezette stoeltjes werden dan ook bezet door de zwemmers en hun clubgenoten. Wellicht dat de tribunes de komende dagen voller zullen zijn.

Grootste winst blijft hoe dan ook het vlekkeloos in elkaar over lopen van de beide wedstrijdprogramma’s, waarmee de KNZB niet alleen een signaal afgeeft aan de andere sportbonden, maar vooral laat zien dat  elk niveau van topzwemmen, ‘valide’ of Paralympisch, topzwemmen is.