Archief - mei 2014

BNP Paribas World Team Cup komt naar Nederland

De BNP Paribas World Team Cup komt naar Nederland. Vanaf vandaag,26 mei, tot en met 1 juni strijken de beste rolstoeltennislanden van de wereld neer op de gravel en – indoorbanen van tennisvereniging Nieuwe Sloot in het Alphen aan den Rijn. De landenwedstrijd voor rolstoeltennissers is vergelijkbaar met de Davis Cup in het mannentennis en de Fed Cup bij de dames. In Alphen aan den Rijn strijden zowel de dames, heren als de junioren om het officieuze wereldkampioenschap in het rolstoeltennis. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de toppers en de opkomende talenten van het Nederlandse rolstoeltennis.

Het complex in de Zuid Hollandse stad mag dan wel van grote schoonheid zijn en topsport ademen. Het binnenhalen van het kampioenschap ging niet zonder slag of stoot. De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB) heeft immers een bidbook moeten inleveren bij de International Tennis Federation (ITF) om de organisatie voor de derde keer in de historie in handen te krijgen.

Esther Vergeer, ambassadeur van de BNP Paribas World Team Cup,  won het landentoernooi tijdens haar carrière twaalf keer en weet daarom als geen ander hoe het is om als tennisser voor je land uit te komen. ‘De World Team Cup is eigenlijk het enige toernooi dat je voor je land speelt en dat je ook echt een team bent. Je juicht en speelt voor elkaar. Je moedigt elkaar aan.’

Nu de succesvolle tennisster haar rackets heeft opgeborgen komt Vergeer enkel als ambassadeur van het landentennistoernooi in actie. ‘Ik mobiliseer mijn netwerk en ga langs scholen om mensen warm te maken voor het toernooi.’

‘Wij hebben Alphen aan den Rijn als locatie gekozen vanwege de grote mogelijkheden van het complex. Het complex heeft zowel indoor als outdoorbanen en heeft daarnaast ook ruimte voor pers en bijvoorbeeld de opslag van rolstoelen. Ook de gemeente heeft zich met de organisatie bemoeid, dat is erg belangrijk want alleen een complex is niet genoeg. Daarnaast zijn ook de mensen van tennisvereniging Nieuw Sloot erg enthousiast. Het in Nederland organiseren van dit toernooi is hopelijk ook een stimulans voor de toekomst van het rolstoeltennis in Nederland. Ik hoop dat dit toernooi veel jeugd gaat stimuleren. Onze teams zullen de komende week in ieder geval voor een top klassering gaan, aldus Erik Poel, algemeen directeur KNLTB.

24 Uur volleyballen voor Fonds Gehandicaptensport

Vierentwintig uur lang non stop volleyballen. Volleybalvereniging Alvoco uit Alkmaar gaat de uitdaging op zaterdag 24 mei vanaf 14.00 uur aan. De volleybalmarathon van de Noord Hollanders is een liefdadigheidsactie met Fonds Gehandicaptensport als goed doel.

Naast de bijzondere marathon organiseert de vereniging verschillende activiteiten en clinics in sporten als: rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, rolstoeltennis en zitvolleybal. Dit om geïnteresseerden kennis te laten maken met de sport.

Alvoco hoopt een mooi bedrag naar Fonds Gehandicaptensport over te kunnen maken.’Wij hopen zondagmiddag om 14.00 uur, na afloop van de volleymarathon, een mooi bedrag over te kunnen overdragen aan Fonds Gehandicaptensport. Belangstellenden zijn van harte welkom in sportcomplex Oosterhout aan de Vondelstraat in Alkmaar om de jeugd aan te moedigen en een bijdrage te leveren’, aldus Alvoco-persvoorlichter Bob Dijksen in Alkmaar op Zondag.

Ben jij de volgende ster?

De jaarlijkse Paralympisch Talentdag van NOC*NSF komt dichterbij, zondag 25 mei aanstaande komen Paralympiërs in de dop naar Nationaal Topsportcentrum Papendal in Arnhem om zich in de kijker te sporten bij de bondscoaches of om opzoek te gaan naar een geschikte sport. De Dag, die dit jaar zijn vijfde editie beleeft heeft zijn waarde al verschillende keren bewezen.

Mooi voorbeeld is het verhaal van atlete Marlène van Gansewinkel. Tot de Paralympisch Talentdag van 2012 in het Ronald McDonald Centre van sportclub Only Friends in Amsterdam-Noord had Marlène nog nooit op een atletiekbaan gestaan. Nog geen jaar later zat zij in een snikheet Lyon, Frankrijk, in de startblokken voor de honderd meter finale op het wereldkampioenschap. Van Gansewinkel werd zevende en liet daarmee zien over veel potentie te beschikken voor een vaste plaats in de wereldtop. Voor het EK atletiek in het Welshe Swansea is zij een serieuze outsider voor een medaille.

Blaak jij ook van het talent, maar hebben de bondscoaches jou nog niet gezien? Of wil je weten welke sporten goed bij jou passen? Schrijf je dan in voor de Paralympisch Talentdag van NOC*NSF.

Meer informatie en inschrijven via www.paralympisch.nl. Je kunt je inschrijven voor sporten als: atletiek, boccia, handboogsport, schietsport, rolstoelbasketbal, tafeltennis, wielrennen en zitvolleybal.

 

Donkere wolken boven Rio de Janeiro 2016

Hoewel het Braziliaanse Rio de Janeiro meestal gelinkt wordt aan blauwe luchten en een even zo blauwe zee, zweef er ook grijze sluierbewolking boven de bekendste stad van het Zuid Amerikaanse land. Sluierbewolking in de vorm van zorgen, zorgen rondom de organisatie van de Olympische en Paralympische Zomerspelen aldaar over twee jaar.

Dat organisatie van ’s werelds grote sportevenementen langzaam een internationaal hoofdpijndossier begint te worden mag met het oog op de moeizame organisatie van het WK voetbal, wat over een kleine maand begint en Rio de Janeiro als finaleplaats heeft, duidelijk zijn. Over een krappe maand moet de bal rollen in verschillende stadions door het land. Een moeilijk opgave aangezien in sommige stadions de hijskranen nog op de middenstip schijnen te staan en er nog tienduizenden stoeltjes moeten worden geplaatst.

De problemen rondom het naderende WK voetbal heeft ook de organisatie van de Paralympische Spelen vol in het licht gezet en niet in het licht dat het organisatiecomité zich zou wensen. Begin deze week trok IOC vicepresident John Coates ferme taal uit de kast om zijn ongenoegen over de gang van zaken richting Rio de Janeiro 2016 te uitte. “Dit zijn de slechtste voorbereidingen die ik ooit heb meegemaakt”, aldus Coates. “De bouw van een aantal van de arena’s is nog niet eens begonnen, de infrastructuur van het land is er nog lang niet klaar voor en daar komt nog bij dat Brazilië nog allerlei sociale problemen op te lossen heeft”. De tegenvallende voorbereiding is echter niet het enige punt van kritiek van de tweede man van het IOC. Ook de manier van communiceren van het organisatiecomité wekt wrevel. ‘Niemand is op dit moment in staat ons antwoorden te geven.’

De zorgen rondom de organisatie zijn echter niet nieuw, afgelopen november werd tijdens de Algemene Vergadering van het Internationaal Paralympisch Comité in Athene, uitgerekend de stad van de slechts voorbereiden Spelen (2004) aller tijden, tijdens een updatebijeenkomst duidelijk. Daar ondanks de verwachtingsvolle presentatie van Carlos Nuzman, voorzitter van het organisatiecomité Rio 2016 en zijn staf, de ontstane vraagtekens vanuit de vergadering niet a la minute weg nemen kon. Zo hadden de organisatoren geen klaar antwoord op een vraag over trainingsfaciliteiten en mogelijkheden voor het belegen van een trainingskamp in de Olympische stad. Een vraag, die nu twee jaar voor de Spelen wel beantwoord dient te worden. Daar verschillende landen, waaronder Nederland, in aanloop naar de eerste Paralympics op Zuid-Amerikaanse bodem graag hun tenten willen opslaan voor een trainingskamp aldaar.

Wanneer de antwoorden komen en hoe het verder gaat zal de tijd ons leren. Zeker is wel dat John Coates zijn woorden dagen later alweer heeft afgezwakt en dat de Olympische en Paralympische Spelen zeker in Rio de Janeiro gehouden zullen worden, omdat de leden van het IOC daar destijds voor gekozen hebben. Het verloop van het WK voetbal, wat volgende maand in Brazilië begint is een serieuze test en graadmeter voor de organisatie van Rio de Janeiro 2016.