Archief - juli 2014

Duitse selectie durft kampioen Markus Rehm niet op te stellen

Duits kampioen worden, een EK-limiet springen, maar niet mee mogen naar het valide EK Atletiek in Zurich over twee weken omdat hij door een onderbeenamputatie springt met een prothese. Het overkwam Paralympisch kampioen verspringen Markus Rehm.

Met zijn sprong van 8.24 meter schreef de Duitse verspringer Markus Rehm Duitse sportgeschiedenis door als eerste Paralympiër de nationale titel voor valide atleten op zijn naam te schrijven. Daar bleef het echter niet bij. Met zijn kampioenssprong voldeed de atleet van Bayer 04 Leverkusen ook nog eens aan de kwalificatie-eis voor het EK Atletiek in het Zwitserse Zurich komende maand. Rehm, die als gevolg van een wakeboardongeluk zijn rechteronderbeen mist, slechtte de kwalificatielimiet in Ulm met een verschil van negentwintig centimeter en sprong met stip de top tien van de wereldranglijst binnen en toch neemt de Duitse atletiekbond (DLV) de beste verspringer van Duitsland niet mee naar Zurich. Reden? Zijn prothese of zoals bondscoach Idriss Gonschinka: ‘De twijfel of een afsprong met een prothese wel mechanisch gelijkwaardig is aan de afsprong met een been kon niet worden genomen. Wanneer iemand met een lagere aanloopsnelheid wel dezelfde sprongafstand kan leveren, moet er op een bepaald vlak een groot verschil zijn. Daarom is er twijfel.’

De ontstane twijfel houdt Rehm voorlopig weg van het EK in Zurich, maar blijft de inclusie van de gehandicaptensport in de Duitse atletiek niet in de weg staan zo meent DLV-voorzitter Clemens Prokop. ‘Inclusie blijft hoog op de agenda staan. Wij blijven ons inzetten voor de mogelijkheid om gehandicapte en niet-gehandicapte sporters samen te laten trainen en deel te nemen. Echter moet de eerlijkheid van de competitie dan wel gewaarborgd zijn. Resultaten en prestaties moeten vergelijkbaar zijn, aldus Prokop op leichtathletik.de.

De DLV wordt in hun beslissing gesteund door hoogleraar Biomechania Veit Wank van de Universiteit van Tubingen. ‘Een gezonde voet heeft pas in de eindfase van een sprong te mogelijkheid om te ontladen. Een Carbon-prothese heeft een grotere draaidiameter en kan derhalve ook, zij het passief, energie opsparen. Het niet nomineren is terecht, omdat springen met een prothese eigenlijk een andere manier van springen is en niet te vergelijken is.’

Het Duits Paralympisch Comite (DBS) heeft teleurgesteld gereageerd op het passeren van para-atleet Markus Rehm. ‘De beslissing van de DLV om Markus Rehm te passeren voor het EK in Zurich stelt ons teleur. Het is een normale zaak dat de kampioen van Duitsland bij het nationale team hoort en dat is nu helaas niet het geval. Ook vind de DBS de zaak een stap terug in het streven voor een gelijke competitie voor valide en niet valide sporters, aldus DBS voorzitter Friedhelm Julius Beucher op de website van DBS.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Ronald Hertog springt naar negende plaats op NK en denkt aan Swansea

Voor atleet Ronald Hertog is 2014 een goed jaar. Zo debuteerde hij eerder dit jaar als eerste para-atleet op een  ‘valide’ NK, het NK Indoor in Apeldoorn, haalde de finaleronde van het verspringen waarin hij achtste werd. Ook scherpte een aantal van zijn nationale records op zowel de sprint als bij het verspringen aan. Het NK in het Olympisch Stadion van Amsterdam is de volgende stap in de carrière van de vijfentwintigjarige atleet.

Een stap die even na twaalf uur vanmiddag voor de hoofdtribune van klassieke stadion werd gezet. Zijn goede optredens in het Paralympisch wedstrijdcircuit en zijn achtste plaats van het NK Indoor verzekerde hem van deelname aan het NK verspringen. Het onderdeel waarop de atleet van Rotterdam Atletiek vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap para-atletiek in het Franse Lyon beslag wist te leggen op een zilveren medaille en ook tijdens het EK in het Welshe Swansea volgende maand favoriet is voor het zilver. Daar de Duitser Markus Rehm, die zich gisteren met een afstand van 8.24 verzekerde van de Duitse titel bij de valide, de bijna niet te overspringen favoriet voor het goud zal zijn.

In de wetenschap dat het hem tijdens het NK Indoor in het Apeldoornse Omnisport al eens gelukt was zich bij de beste acht verspringers van Nederland te scharen. Kreeg Hertog in het Olympisch Stadion de kans om die prestatie ook in de openlucht te leveren.

Met zijn beste sprong van 6.83 meter stond hij twee ronde op de achtste plaats, voldoende om nog drie sprongen te mogen maken. In de derde ronde werd de Paralympier met een wrang verschil van twee centimeter door Ferry van Dipten echter uit de wedstrijd gesprongen en naar de negende plaats terugverwezen. Iets waar de atleet stiekem van baalde. ‘Het is net niet gelukt. Ik had gehoopt op een sprong van tenminste zeven meter, maar het zat er niet in vandaag. Vooraf had ik geen echte afstand in mijn hoofd, ik wilde na een aantal weken geblesseerd te zijn geweest gewoon weer lekker springen’.

In de mixed zone kijkt de geboren Moordrechter alvast vooruit naar het Europees Kampioenschap wat over ruim drie weken in Swansea wordt gehouden. Hertog komt in Welshe kuststad niet alleen bij het verspringen in actie, maar zal ook de honderd en tweehonderd meter sprint lopen. ‘Swansea wordt voor mij een wedstrijd om echt ver te springen. Er zit een verre sprong aan te komen.’ Naast eremetaal bij het verspringen hoopt Hertog ook voor een medaille op de tweehonderd meter in aanmerking te komen. ‘De tweehonderd meter gaat super gaaf worden. De Duitser Felix Streng loopt dit jaar erg hard en ik hoop in zijn spoor naar een mooie tijd en misschien wel naar het podium te lopen.’

Ondanks dat het nog hoogseizoen is kijkt Hertog alvast naar de toekomst. ‘Ik wil de komende jaren mee blijven doen met het NK en hoop door te groeien naar de top in Nederland.’

De Nederlandse titel ging in het Olympisch Stadion naar Ignisious Gaisah, die Marius Kranendonk en Ingmar Vos ver voor bleef.

Mannen en vrouwen strijden om goud bij schijvenschieten

Vijf zwarte schijven op tien meter afstand. Vijf zwarten schijven op tien meter afstand die wit moeten worden. Dat is de opdracht voor de schutters van de tien meter falling targets. Een voor het oog makkelijke opdracht daar de schijven een aardige diameter hebben, echter de schuiven worden pas wit als de veel kleinere kern van de schijf overhoop wordt geschoten. Daar zijn veel kogels voor nodig.

Een krappe twee minuten hebben de schutters om zoveel mogelijk van de vijf schijven omver te schieten. De druk is hoog wat de tijd is zo voorbij en na elk schot moeten de schutters hun geweer herladen en dat kost tijd. Wie na drie ronde de meeste schijven omver heeft geschoten gaat door naar de volgende ronde. Per poule van vier schutters kwalificeren zich twee schutters voor de volgende ronde. Elk schot moet raak zijn bij dit bijzonder spannende schietonderdeel.

Een onderdeel wat niet alleen spannend, maar ook bijzonder is. Het is namelijk een gemengde competitie waarin mannen en vrouwen uitkomen. Een bij individuele sporten niet alledaagse combinatie, die alleen in de paardensport zijn gelijken kent. Het wapen is net zoals het paard bij paardensport de belangrijkste factor en dus komt het aan op vakkundig handelen. Daarom lijken mannen en vrouwen gelijke kansen te hebben.

Zo bevestigd ook de Duitse schutter Manuela Schmermund ‘De kansen voor mannen en vrouwen zijn gelijk bij dit onderdeel, omdat het aankomt op techniek, tactiek en inzicht niet perse op fysieke kracht’, aldus een van de tien dames op de startlijst voor het schijvenschieten.

Dat de dames niet voor de heren onderdoen werd meteen duidelijk. De Britse Karen Butler schoot al in de eerste ronde met scherp en wist als een van de weinige vier schijven te raken. Alleen de Fransman Cedric Fevre en de Australische Mandy Pankhurst kwamen met drie treffers enigszins in de buurt. Vrouwen doen het sowieso goed in de schietsport in een aantal gemengde categorieën  voeren vrouwen zelfs de wereldranglijst aan. Tot een medaille in Suhl heeft het nog niet geleid.

IPC Grand Prix en IAAF Diamond League komen samen in Birmingham

Met grote namen als Jonnie Peacock, Markus Rehm, Marcel Hug, Marlou van Rhijn en Marie-Amelie Le Fur is atletiek een van de populairste sporten binnen de Paralympische beweging. De sport groeit snel, heeft een eigen Grand Prix-serie, en honderd meter is zelfs bij Diamond Leaguewedstrijden terug te vinden. Vandaag kwam IPC Athletics, de Paralympische atletiekbond, met groot nieuws.

Het grote nieuws is niet dat de Grand Prix finale in het Engelse Birmingham een dag eerder gehouden wordt. Maar nu op dezelfde dag gehouden wordt als de IAAF Diamond Leaguewedstrijd in het Alexanderstadion, wat volgens IPC Athletics moet leiden tot een uniek atletiekfestival in de tweede stad van Engeland.

Tijdens de door supermarktketen Sainsbury gesponsorde Grand Prix-finale zullen er twintig Paralympische disciplines op het programma staan en komende de beste atleten van de wereld samen om voor het oog van dertienduizend toeschouwers het beste uit zich zelf te halen.

Paralympisch en wereldkampioene Marlou van Rhijn verheugd zich op paralympic.org alvast op de wedstrijd in Birmingham. ‘Ik ben blij met deze wedstrijd. Het is een grote stap vooruit nu de IPC Grand Prix en de IAAF Diamond league samen worden gehouden in een groot stadion voor een groot publiek.’

Naast Van Rhijn hebben ook grote kampioenen als Marcel Hug, Walid Ktila, Lucas Prado en Terezinha Guilhermina hun deelname in Birmingham bevestigd.

De Sainsbury IPC Grand Prix-finale wordt zondag 24 augustus in Birmingham gehouden en is live te zien bij de BBC.