Archief - september 2014

Aftellen naar Rio 2016

De Paralympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro komen steeds dichterbij. Vandaag exact twee jaar voor de openingsceremonie van de eerste Paralympics op Zuid Amerikaanse bodem is de wereld begonnen met aftellen.

Over exact twee jaar zullen naar verwachting 4.350 atleten uit 160 landen het vermaarde Maracana-stadion in Rio de Janeiro binnen marcheren voor de atletenparade tijdens de openingsceremonie. Nu een kleine twee jaar van te voren tekenen de eerste contouren van het deelnemersveld zich langzaam af. Bij het IPC WK sportschieten in het Duitse Suhl en bij de FEI Wereldruiterspelen in het Franse Caen kwamen de Spelen in Rio al heel dichtbij, omdat er kwalificatieslots te verdienen waren. Kwalificatieslots voor atleten in 526 medaillewedstrijden in tweeëntwintig sporten.

IPC President Sir Philip Craven kijkt op paralympic.org met vertrouwen vooruit naar de komende Zomerspelen. ‘Rio de Janeiro 2016 zijn de eerste Paralympische Spelen in Zuid Amerika en daarmee het moment dat ook Zuid Amerika kennis maakt met de kracht van de paralympische beweging. Ik geloof er in dat Rio 2016 niet alleen Rio de Janeiro en Brazilië zullen veranderen, maar eigenlijk ook de beide Amerika’s en de sport in het geheel. In de komende twee jaar zullen de ogen vooral op Noord en Zuid Amerika gericht zijn vanwege de organisatie van twee grote toernooien de Pan-Amerikaanse Spelen in Toronto volgend jaar en de Paralympics 2016 in Rio.’

‘Ik hoop op een feestelijke en kleurrijke Spelen, die de atleten naar het hoogst haalbare zullen brengen en het niveau van de sport naar een nieuwe hoogtepunt.’

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Hoe blijft de paralympische sport eerlijk?

Achtergrondfoto_parasportreport.com

Sportschrijver en oud-profwielrenner Thijs Zonneveld, opperde  enige tijd geleden in het inmiddels opgeheven gratis dagblad De Pers, om klassenverdeling in de sport af te schaffen. Geen gekke gedachte voor een oud-wielrenner, waar ongeacht leeftijd of gewicht het recht van de allersterkste nog geldt. Het schrappen van dergelijke verdelingen zou de validesport een stuk overzichtelijker maken, omdat een sport als boksen tot wel elf gewichtsklassen heeft. Minpunt , de sport zal erg voorspelbaar worden met een klein groepje kanshebbers op de overwinning als gevolg. Kortom verrassende uitslagen zullen minder vaak voorkomen en juist daar staan de Spelen om bekend. Het idee van Zonneveld zou een zege kunnen zijn voor de validesport, maar vormt voor de Paralympische sport de absolute doodsteek. De Paralympische sport is juist afhankelijk van een rechtvaardige klassenverdeling. Geen verdeling op basis van leeftijd of gewicht, maar naar lichamelijke beperking.

Lees meer