Archief - oktober 2014

Tokyo 2020 moet bijdrage aan sociale inclusie

De Paralympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro mogen dan wel dichterbij komen, het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) kijkt al naar de volgende Zomerparalympics in de Japanse hoofdstad Tokyo in 2020.

Het vertrouwen in Tokyo als gaststad is groot. De stad organiseerde de Paralympische Spelen al eens in 1964. IPC -voorziter Sir Philip Craven is onder de indruk van de organisatie en ziet mogelijkheden. ‘Tokyo 2020 wordt zonder meer het volgende hoogtepunt van de paralympische sport. De toewijding en passie van het organisatiecomité is aanstekelijk en inspirerend. Het is goed om te zien dat mensen uit de paralympische sport een zetel hebben in het organisatiecomité. ‘

Ook het sociaalmaatschappelijke aspect van de Spelen wordt geroemd. ‘Tokyo 2020 zal de positie van mensen met een beperking in de Japanse samenleving voor altijd gaan veranderen en sociale barrières wegnemen. Een inclusieve samenleving is het doel wat de Spelen nastreven. De mogelijkheden liggen er. ‘

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Nederland maakt kennis met rolstoelcurling

Buiten gaf de thermometer een zomerse 22 graden aan. Binnen in het Leisure World Ice Center in het Flevolandse Dronten leek de winter al ingetreden. Schaatsers draaide hun rondjes op de vierhonderd meter baan, terwijl een groepje van tien enthousiaste aspirant rolstoelcurlers zich op het ijs van het middenterrein melden voor een clinic rolstoelcurling.

Een bekende sport in Nederland is curling nog niet, al is de sport sinds de Olympische en Paralympische Spelen in Sotsji afgelopen voorjaar in opkomst. Het zette Erik Wallenburg er zelfs toe om een rolstoelcurlingvereniging op te richten. De eerste in Nederland. De vereniging, Rolstoelcurling Midden-Nederland, staat inmiddels en organiseerde in samenwerking met Sportservice Flevoland een clinic op potentiele leden kennis te laten maken met de sport.

De tien spelers, die vanuit heel Nederland naar Dronten afreisde schoven de stenen met enthousiasme over de speciaal geprepareerde ijsvloer. Een aantal spelers schoof na verloop van tijd stenen van grote afstand de cirkel in en vermaakte zich prima met de nieuwe sport.

Initiatiefnemer Erik Wallenburg hoopt naast zijn rolstoelcurlingvereniging ook een competitie te beginnen. ‘Ik volgde de sport al een tijdje via de televisie, maar de afgelopen Paralympics in Sotsji hebben mij geïnspireerd om een vereniging te beginnen.’ De uiteindelijk ambitie van Wallenburg is om met een Nederlands team mee te doen aan de Paralympische Spelen.