Archief - november 2014

Technologie maakt paralympische sport bereikbaar

‘De makkelijkste weg om in contact te komen met de paralympische sport is het zien en er deel van uitmaken’, zegt Sir Philip Craven, president van het Internationaal Paralympisch Comité, tijdens zijn keynotespeech bij een UNESCO –conferentie in het Indiase Delhi deze week.

‘Zo gouw mensen er kennis mee gemaakt hebben, blijven zij ook verbonden. Helemaal in deze tijd waarin de techniek het mogelijk maakt om overal ter wereld verbonden te zijn met onze sport. Zelfs als het niet op televisie wordt uitgezonden. Het internet biedt de mogelijkheid om 24 uur per dag en zeven dagen per week naar paralympische sport te kijken. Internet en de hedendaagse digitale techniek hebben een grote rol in de explosieve groei van de paralympische sport wereldwijd’, aldus de sinds 2001 zittende IPC-president.

Naar schatting 3.8 miljard mensen zijn in staat geweest om de Paralympische Spelen 2012 in Londen te bekijken. Ook hebben ruim tien miljoen mensen de uitzendingen van Paralympic Sports TV op YouTube weten te vinden en de Spelen op die manier gevolgd.

Een grote rol in het vergrote van de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de para-sport is volgens Craven weggelegd voor elektronicaproducent Panasonic, sinds oktober wereldwijd partner van het IPC. ‘Bij Panasonic begrijpt men dat de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van de paralympische sport voor iedereen mogelijk moet zijn. Niet alleen voor mensen met een beperking, ook mensen zonder lichamelijk beperking moeten de kans hebben om via de televisie in contact te komen met de sport.‘Panasonic past goed bij ons, omdat zij hun producten uitrusten met slimme tools als stembieding en een hard-op-leesfunctie. Deze tools zijn belangrijk voor mensen met een visuele of auditieve beperking.’

Samsung, een andere globalpartner van het IPC lanceerde in aanloop naar de Paralympische Winterspelen 2014 in het Russische Sotsji een speciale toegankelijkheids-app, een app met ruim 13.000 toegankelijke faciliteiten in 500 Russische steden. ‘Projecten en initiatieven zoals deze zijn heel belangrijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in de paralympische sport. Om hen voor ons te behouden is het van vitaal belang dat zij weten hoe en wanneer zij met de sport in contact kunnen komen en meekunnen doen.’

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

IWAS World Games 2015 naar Sotsji

De succesvolle Paralympische Winterspelen 2014 in Sotsji krijgen een vervolg. Volgend jaar September  zal het Olympic Park aan de Zwarte Zee gastheer zijn van de IWAS World Games. Een meerdaags sportevenement voor sporters met een amputatie en rolstoelgebonden sporters.

IWAS voorzitter Charmaine Hooper is blij met de keuze voor Sotsji. ‘IWAS is blij met de kans om gebruik te kunnen maken van faciliteiten en de kansen die Sotsji 2014 hebben gebonden. IWAS hoopt een aandeel te hebben in de groeiende interesse in gehandicaptensport in Rusland. Wij hopen op een recordaantal deelnemers.’

Tijdens de IWAS World Games die voorlopig van 26 september tot en met 2 oktober 2015 op het programma staat zullen zes sporten vertegenwoordigd zijn. Boogschieten, Armworstelen, Atletiek, Taekowondo,, Tafeltennis en Zwemmen.

Bij de afgelopen IWAS World Games vorig jaar in het Groningse Stadskanaal kwamen 230 atleten uit 28 landen in actie

Lucky Ajax wint uniek duel van Nederlands CP voetbalteam

Terwijl de beruchte Amsterdam ArenA parkeerplaats P2 langzaam vol loopt met auto’s en bezoekers voor het concert van de Amerikaanse singer-songwriter John Legend in de Ziggo Dome, maken enkele voetballegendes zich tweehonderd meter verderop klaar voor een bijzondere voetbalwedstrijd.

Een wedstrijd tussen het Nederlands Paralympisch Team voor voetballers met Cerebral Palsy en Lucky Ajax, een elftal met beroemde spelers van de Amsterdamse club. Gespeeld in het Adidas Micoach Performance Centre, een grote opblaasbare hal, op sportpark de Toekomst. De verwachtingen vooraf waren hoog aangezien erbij Lucky Ajax spelers als Richard Witschge, Aron Winter en mister Ajax Sjaak Swart aan de aftrap verschenen en het Nederlands Paralympisch Team dat afgelopen zomer een uitstekend Europees Kampioenschap speelde en tweede werd. Het team van bondscoach Marcel Geestman brak daarmee de dominantie van Rusland en Oekraïne in de top van het Europese CP voetbal.

Ondanks de verwachtingen vooraf bleek het krachtsverschil tussen de twee teams, die zeven tegen zeven, tegen elkaar speelden groot. Lucky Ajax nam vanaf het beginsignaal het initiatief en drong het Paralympisch Team direct naar achteren. Ondanks de druk van de oud-Ajacieden waren de eerste kansen toch voor het succesvolle KNVB-team, maar vonden het net van doelman De Lange niet. Waarna Lucky Ajax, spelend in blauwe shirts met Fonds Gehandicaptensport op de borst, het speltempo opschroefde en de wedstrijd middels een verzorgd positiespel en een hoog baltempo de wedstrijd naar zich toe trok en na twee keer dertig minuten met een afgetekende 5-1 overwinning van het overdekte kunstgras stapte. Een harde maar interessante leerschool voor de Paralympiërs die via een prachtige vrije trap de nul alsnog van het scorebord wisten te poetsen na enkele kansen op meer niet wisten te benutten. Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter namen de deelnemers van de vooraf georganiseerde G-wise clinic van Fonds Gehandicaptensport opnieuw bezit van de grasmat om op handtekeningenjacht te gaan. Zowel de spelers van Lucky Ajax als het Nederlands Team kwamen pennen en stiften te kort om hun krabbel te zetten, zo overweldigend was de belangstelling.