Archief - december 2014

Bibian Mentel Paralympisch Sporter van het Jaar 2014

Bibian Mentel is Paralympisch Sporter van het Jaar 2014. De snowboardster werd door haar collegasporters in de RAI in Amsterdam verkozen boven amazone Rixt van der Horst, wielrenster Alyda Norbruis en rolstoelbasketbalster Inge Huitzing.

De Utrechtse snowboardster dankt haar uitverkiezing tot Paralympisch Sporter van het Jaar aan haar gouden medaille op de Paralympische Winterspelen in Sotsji. Mentel pakte in de heuvel rond Krasnaya Polyana op overtuigende wijze het eerste paralympisch op de snowboard. Een moment waar zij lang naar toe heeft geleefd en hard voor heeft gewerkt. Mede door haar inspanningen kon het snowboarden debuteren op de Paralympische Winterspelen.

Het in de wachtslepen van de eretitel Paralympisch Sporter van het Jaar maakt het al zo succesvolle jaar van Bibian Mentel compleet. Naast het goud in Sotsji en de eretitel van vandaag kreeg zij tijdens sluitingsceremonie in Sotsji de prestigieuze Wang Youn Dei Award voor haar verdienste voor de sport.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Wie wordt Paralympisch Sporter van het Jaar?

Dinsdagavond worden tijdens het NOS-NOC*NSF Sportgala in de Amsterdam RAI de Jaap Eden Awards voor beste sporters van het jaar 2014 uitgereikt. Ook de Paralympisch Sporter van het Jaar zal tijdens het gala in het zonnetje worden gezet. Vast staat dat de ereprijs naar een vrouw zal gaan en dat de winnares een nieuwe naam is in de erelijst van de prijs. Para-Sport Report bespreekt de vier genomineerde sportvrouwen.

Rixt van der Horst (22) Dressuur

Nederland kent een rijke paardensporthistorie en heeft met Van der Horst een nieuwe geschiedenisschrijver in de stal. De 22-jarige amazone en haar paard Uniek wonnen tijdens de Wereldruiterspelen in het Noord Franse Caen maar liefst twee gouden medailles in de individuele wedstrijd en de kür op muziek. Ook pakte de combinatie een zilveren medaille in de landenwedstrijd. De gouden dubbelslag leverde Rixt van der Horst niet alleen twee wereldtitels op, maar ook een startbewijs voor de Paralympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro. De amazone is daarmee de eerste Nederlandse sporter die zich voor de Spelen heeft gekwalificeerd. Van der Horst lijkt met haar twee wereldtitels de grote uitdaagster van snowboardster en paralympische kampioene Bibian Mentel.

Inge Huitzing (40) Rolstoelbasketbal

Inge Huitzing is een van de beste rolstoelbasketbalsters van de wereld. Tijdens het WK in Canada deze zomer werd de speelster uit Den Helder gekozen tot beste speelster van het toernooi. Ondanks de sterke optredens van de nummer vier van het Nederlands team kon zij niet verhinderen dat Nederland op het WK naast de wereldtitel greep en zich tevreden moest stellen met brons. De nominatie van Huitzing is bijzonder, daar zij als teamsporter om haar persoonlijke prestaties genomineerd is. Desondanks is de kans klein dat Huitzing er met de eretitel vandoor zal gaan. De basketbalster is de enige genomineerde zonder gouden medaille.

Bibian Mentel (42) Snowboarden

Snowboardster Bibian Mentel maakte tijdens de Paralympische Winterspelen alle verwachtingen waar en greep met overmacht het goud bij de snowboardcross. Het onderdeel wat mede dankzij haar inzet voor het eerst deel uitmaakte van het paralympisch programma. De snowboardster uit Utrecht pakte in Sotsji niet alleen goud op de piste, maar werd tijdens de sluitingsceremonie ook nog onderscheidde met de Wang Youn Dai Award voor haar verdienste voor de sport. Haar succes en internationale uitstraling maken haar de topfavoriet voor het winnen van de Jaap Eden voor Paralympische Sporter van het Jaar.

Alyda Norbruis (25) Wielrennen

Wielrenster Alyda Norbruis behoort sinds enkele jaren tot de top van de paralympisch wielrennen. Zo kroonde zij zich in 2011 voor het eerst wereldkampioene en pakte zij zilver op de baan tijdens Londen 2012. Ook dit jaar deed de Friezin met twee gouden medailles tijdens het WK Baanwielrennen in het Mexicaanse Aguascalientes van zich spreken. Norbruis was zowel op de 500 meter tijdrit als de 3 kilometer achtervolging de sterkste en kreeg naast het goud ook de kampioenstrui omgehangen. Of de titels genoeg zijn voor een Jaap Eden zal dinsdag blijken. Norbruis is voor deze prijs eerder outsider dan favoriet.