IMG_7390

Komende week begint op het FA National Football Centre in het Engelse Burton on Trent het wereldkampioenschap CP-voetbal. Het WK voetbal voor voetballers met Cerebrale Parase.

 

Ook Nederland strijdt , op de velden waar Engelse sterren als Wayne Rooney en Steven Gerrard trainen met de nationale ploeg, mee om de wereldtitel. Sterker nog het Nederlands CP-team is de enige Oranje-selectie in de geschiedenis dat een groot mondiaal eindtoernooi op hun naam wist te schrijven. Het Nederlands Zevental in het succesvolle voetbaljaar 1988 voor het eerst paralympisch kampioen. Ook in Barcelona (1992) en Atlanta (1996) pakte Oranje het goud.

Sinds het laatste goud, nu negentien jaar geleden, werd het stiller rondom het Paralympisch team. De wereldorde in het CP-voetbal veranderde en verschoof naar Rusland en Oekraïne, die na het uiteenvallen van de Sovjet Unie hun entree maakte in de paralympische sportwereld. Ook Iran nestelde zich in de wereldtop.

Oranje deed een stapje terug, maar doet inmiddels weer volop mee. Vorig jaar haalde het team van bondscoach Marcel Geestman zelfs de EK finale in het Portugese Maia en keerde met zilver terug nadat Oekraïne in de finale met 3-0 te sterk bleek.

Het Nederlandse CP-voetbal zit sowieso in de lift naar boven en bouwt met drie jeugdselecties aan de toekomst. Een toekomst zonder paralympische status weliswaar, omdat het Internationaal Paralympisch Comité de sport samen met Zeilen na Rio de Janeiro 2016 van de paralympische kalender gehaald heeft en de deur naar een rentree na Tokyo 2020 afgelopen week definitief sloot en de enige echte paralympische teamsport schrapte.

Oranje staat in Engeland op de drempel van een (laatste) paralympisch avontuur. Het keurkorps van Marcel Geestman en zijn staf moet op het complex van de Engelse voetbalbond FA minimaal de kwartfinale halen om bij de Paralympics in Rio de Janeiro op het veld te mogen staan. Hiervoor moet Nederland in de groepsfase afrekenen met Argentinië, Canada en Noord Ierland.

Nederland speelt 17 juni om 20.00 uur zijn eerste wedstrijd tegen Argentinië en twee dagen later wacht Noord Ierland. Canada is op 21 juni de Nederlands laatste tegenstander in de groepsfase.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Over auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jan Willem Buijs

1989 - Amsterdam – Halfzijdig verlamd, maar niet verlamd door het leven – Heb een grote passie voor sport, de paralympische in het bijzonder. Wil graag helpen de paralympische sport naar een hoger plan te tillen – Ambitieuze journalist- Hardloper

Laat een reactie achter

We houden je e-mail adres geheim. Verplichten velden zijn gemarkeerd als *