IMG_6953

Zaterdag 20 februari aanstaande staat bij veel paralympische sportfan met een dikke marker omcirkeld. Het is de dag van het directe verspringduel tussen Olympisch kampioen verspringen Greg Rutherford en Paralympisch kampioen verspringen Markus Rehm.

De Emirates Arena in het Schotse Glasgow is het decor voor de strijd tussen letterlijk en figuurlijk de twee beste verspringers ter wereld. Een strijd, die zeker voor paralympische sporters, de impact zal hebben als het boksgevecht tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao vorig jaar. Voor Rehm staat er namelijk meer op het spel dan de verspringtitel bij IAAF Glasgow Indoor alleen. Paralympisch kampioen Rehm, wereldrecordhouder met 8.41m, strijdt al jaren voor deelname aan de Olympische Spelen, maar moet zich tevreden stellen IAAF Grand Prixwedstrijden.

De internationale atletiekfederatie IAAF twijfelt aan de blade van Rehm en de zuiverheid van de competitie. Mede daarom mogen paralympische top-verspringers met een onderbeenamputatie zoals Rehm en de Nederlander Ronald Hertog sinds november 2015 van de IAAF niet meer meedoen aan toptoernooien als het WK en de Olympische Spelen.

Rehm trekt van leer in de Britse tabloidkrant Daily Mail. ‘Het zou geweldige reclame zijn, niet alleen voor mij, maar voor de paralympische sport in het algemeen. Mijn deelname aan grote validewedstrijden zal para-sporters over de hele wereld laten zien dat het ook als para-sporter mogelijk is om mee te doen op het hoogste niveau. Het gaat mij niet zo zeer om het winnen of om een medaille, die zou ik zo inleveren als dat nodig is om mee te doen.’

De kwestie Rehm doet denken aan de strijd die Oscar Pistorius voerde om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen 2012 in Londen. De rechter floot IAAF destijds terug en gaf Pistorius een startbewijs. Ondertussen zit de Zuid-Afrikaanse pionier een gevangenisstraf, dan wel, huisarreststraf uit vanwege de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp en heeft de IAAF de regels aangescherpt. Para-atleten die mee willen doen aan de Olympische Spelen moeten eerst maar bewijzen geen voordeel te hebben van hun blades. De omgekeerde wereld zo vindt ook de Duitser, die IAAF voorzitter Sebastian Coe een brandbrief schreef.

‘Ik heb Sebastian Coe een brief geschreven en mijn ongenoegen geuit. Ik dat de regel om ons uit competitie te houden een hele oneerlijke is. Er zijn atleten die hele foute dingen gedaan hebben, doping (red) en gewoon mogen meedoen. ‘

Markus Rehm is niet de enige para-verspringer die het beleid van de IAAF kraakt. Ook Nederlands kampioen verspringen Ronald Hertog draait in de Volkskrant gehakt van de uitsluiting. ‘Als ik voordeel zou hebben van mijn prothese, zouden invalide atleten het verspringen beheersen. Maar alleen de Duitser Markus Rehm behoort tot de wereldtop. Ik kom er nu ook een beetje bij. Natuurlijk hebben protheses voordelen. Ze worden steeds beter. Maar ik heb ook meer gewicht mee te nemen bij een sprong. En ik moet vanuit mijn bovenbeen de sprong maken, terwijl je dat normaal vanuit je onderbeen doet. Er is nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Dat zou wel een keer tijd worden’, sluit Hertog zijn relaas in de Volkskrant af.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Over auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jan Willem Buijs

1989 - Amsterdam – Halfzijdig verlamd, maar niet verlamd door het leven – Heb een grote passie voor sport, de paralympische in het bijzonder. Wil graag helpen de paralympische sport naar een hoger plan te tillen – Ambitieuze journalist- Hardloper

Laat een reactie achter

We houden je e-mail adres geheim. Verplichten velden zijn gemarkeerd als *