IMG_7714

Friesland heeft een grote traditie aan olympisch kampioenen, denk aan turner Epke Zonderland en schaatsers Ids Postma, Jorrit Bergsma en Sven Kramer. In het paralympisch jaar 2016 zou het zomaar kunnen dat daar veel paralympische sporters bijkomen. Friesland heeft grote troeven voor Rio 2016 binnen de provinciegrenzen. Para-Sport Report stelt ze aan je voor.

Alyda Norbruis

Wielrenster Alyda Norbruis (26) uit Ureterp is op papier de grootste naam. De renster maakte in 2012 al de Paralympics in Londen mee en greep er een zilveren medaille op de tijdrit op de baan. Naweeën van een blindendarmontsteking kort voor de Spelen stonden verdere deelname helaas in de weg. In de cyclus richting Rio 2016 borduurde Norbruis voort op haar zilveren medaille uit Londen en werd op de WK Baanwielrennen in Aguascalientes 2014 en Apeldoorn 2015 in totaal maar liefst vijf keer wereldkampioen. Ondanks dat zij wereldkampioen is op de 500m tijdrit, 3 km achtervolging en scretch, kan de zesvoudig wereldkampioen haar koffer nog niet pakken. Bondscoach Eelke van der Wal heeft zijn selectie nog niet bekend gemaakt.

Rixt van der Horst

Dressuuramazone Rixt van der Horst (24) uit Grou maakte in 2014 een glansrijke entree in de notitieboekjes van menig para-sportvolger door in Caen bij de Wereldruiterspelen aldaar twee gouden medailles te winnen. Ook won zij zilver met het Nederlands team in de landenwedstrijd, dat zich als eerste Nederlandse equipe heeft geplaatst voor de Paralympics. Het dubbele goud in Noord-Frankrijk leverde Van der Horst zelfs een nominatie voor Paralympisch sport van het Jaar 2014 op. Ondanks dat bondscoach Joyce Heuitink de luxe heeft van een team vol top ruiters en amazones, lijkt Rixt van der Horst redelijk zeker te zijn van Rio 2016. De Friese amazone pakte in Deauville twee Europese titels en opende 2016 met twee zeges op een belangrijk concours in Genemuiden.

Liesette Bruinsma

Geboren in het jaar 2000 en nu al wereldrecordhoudster op de 200 meter vrije slag en de 100 meter schoolslag, het lukte zwemster Liesette Bruinsma uit Bolsward. Bruinsma is een van de succesvolle jonge talenten uit de Nederlandse ploeg van bondscoach Mark Faber. Bruinsma heeft zich voor drie nummers in Rio de Janeiro gekwalificeerd en krijgt daarmee de kans om voor het hoogst haalbare te gaan. Liesette Bruinsma is een zwemster om rekening mee te houden.

Norbruis, Van der Horst en Bruinsma voren samen met anderen Friese Rio-gangers: Olivier van de Voort (zwemmen), Daphne van den Broek (rolstoelbasketbal), Tristan Bangma (wielrennen) en CP voetballer Kasper Stroes het sportcollectief Fryske parasporthelden. De para-sporthelden willen gehandicaptensporters stimuleren en de paralympische sport in Friesland op de kaart zetten.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Over auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jan Willem Buijs

1989 - Amsterdam – Halfzijdig verlamd, maar niet verlamd door het leven – Heb een grote passie voor sport, de paralympische in het bijzonder. Wil graag helpen de paralympische sport naar een hoger plan te tillen – Ambitieuze journalist- Hardloper

2 ReactiesLaat een reactie achter

Laat een reactie achter

We houden je e-mail adres geheim. Verplichten velden zijn gemarkeerd als *