IMG_2511

Het spel rond Markus Rehm zijn mogelijke deelname aan de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro is op de wagen. En dat is ook niet voorbij gegaan aan verspringster Stef Reid, tweevoudig paralympisch zilver, die in een interview met de Reading Chronicle ingaat op het op blade vraagstuk.

De Britse atlete Stef Reid (31) behoort tot de beste verspringsters ter wereld in de F44 klasse, de klasse voor atleten met een onderbeenamputatie. De Schotse is oud-wereldrecordhoudster (5.47m) en regerend Europees kampioen op het onderdeel en naast de baan een veel gevraagd spreker en model. Ook is zij zeer actief op Facebook en Twitter waar zij verslag doet van haar atletenleven en aandacht besteed aan prangende blade vraagstukken.

In het interview op de website van de lokale krant van Reading zegt Reid een voorstander te zijn van het debat en het aangekondigde onderzoek naar de werking van sportprothese in relatie tot sportprestaties. Maar plaats wel een duidelijke kanttekening. ‘De vraag die altijd gesteld wordt is de vraag of het een voordeel of een nadeel is. Naar mijn idee is dat de verkeerde vraag. Het idee dat Rehm voordeel zou hebben van zijn prothese is ridicuul. Er moet worden gekeken of de prestaties vergelijkbaar zijn.’

Reid geeft een voorbeeld om haar stelling in perspectief te plaatsen. ‘Het kan niet zo zijn dat mocht Markus voordeel hebben van zijn prothese, dat mensen gaan denken dat hij bijvoorbeeld zes jaar op de bank heeft gezeten, ineens een blade onder doet en meteen is gaan vliegen. Zo werkt het niet. Hardlopen op een blade is niet makkelijk en moeilijk te leren. Als je voor je amputatie al een slechte hardloper was, dan ben je met een blade na je amputatie nog slechter. Sportief zijn moet in je zitten, aldus Reid in het interview met de Reading Chronicle.

De Europees kampioene was niet van de partij tijdens het wereldkampioenschap in Doha, Qatar, eind oktober. Reid tobt met een stompblessure, een veel voorkomende blessure bij atleten in de TF 44 klasse, maar wil wel naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro om haar zilveren medaille te verdedigen of voor goud te gaan.

 

 

 

 

 

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Over auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jan Willem Buijs

1989 - Amsterdam – Halfzijdig verlamd, maar niet verlamd door het leven – Heb een grote passie voor sport, de paralympische in het bijzonder. Wil graag helpen de paralympische sport naar een hoger plan te tillen – Ambitieuze journalist- Hardloper

Laat een reactie achter

We houden je e-mail adres geheim. Verplichten velden zijn gemarkeerd als *