Para Sport Report http://www.parasportreport.com Para-Sport Reporting door Jan Willem Buijs Sun, 10 Jul 2016 17:25:26 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.3 Kippenvel voor para-atleten in Olympisch Stadion http://www.parasportreport.com/2016/07/1632/ http://www.parasportreport.com/2016/07/1632/#respond Sun, 10 Jul 2016 17:25:26 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1632 TweetParalympische sport en volle tribunes komen helaas nog maar weinig voor, maar als het voorkomt zorgt het voor kippenvel. En kippenvel stond er op de armen van de meeste atleten en die van mij. De International Para-athletics Challange tijdens het EK Atletiek in het Amsterdamse Olympisch Stadion was daar verantwoordelijk voor. In de staart van […]

Het bericht Kippenvel voor para-atleten in Olympisch Stadion verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

Paralympische sport en volle tribunes komen helaas nog maar weinig voor, maar als het voorkomt zorgt het voor kippenvel. En kippenvel stond er op de armen van de meeste atleten en die van mij. De International Para-athletics Challange tijdens het EK Atletiek in het Amsterdamse Olympisch Stadion was daar verantwoordelijk voor.

In de staart van het ochtendprogramma was het tijd voor een grote primeur in de Europese atletiek. ‘Valide’ en paralympische atletiek kwamen samen in het programma van het Europees Kampioenschap met een startveld om je vingers bij af te likken. Bondscoaches Guido Bonsen en Arno Mul presenteerden al hun toppers aan het Nederlandse publiek, daarnaast wist de organisatie ook buitenlandse toppers als Irmgard Bensusan, Marie-Amelie le Fur, Bojan Mitic en Markus Rehm te verleiden om naar Amsterdam te komen. Het sterke startveld, de goed gevulde tribunes en live uitzending op Eurosport 2 en nos.nl maakte van de IPAC, een paralympische versie van de IAAF Diamond League. Daar horen natuurlijk mooie prestaties bij en die waren er volop in het Olympisch Stadion van 1928.

Markus Rehm, had natuurlijk gehoopt in het valide toernooi te mogen springen, sprong naar een solide 8.02m. Ronald Hertog baarde op zien door een kleine twee maanden voor de Paralympics zijn PR naar 7.57m aan te scherpen. Sprinter Jelmar Bos sprintte een in spannende strijd met Rhys Jones naar het zilver op de 100 meter. Marlou van Rhijn kwam in Amsterdam in een sterk veld verrassend dichtbij haar wereldrecord. De chrono stopte 0.1 seconde boven haar wereld best tijd. Marie Amelie le Fur en Irmgard Bensusan werden op gepaste afstand twee en drie. Fleur Jong, Marlene van Gansewinkel en Iris Pruysen verschenen ook in de startblokken.

Kenny van Weeghel reed op de 800 meter naar de tweede plaats achter Marcel Hug en voor Allasade Balde uit Duitsland. Desiree Vranken won de T34 100 meter en Margriet van den Broek kwam in actie op de T54 1500m.

Para-Sport Reporter Jan Willem Buijs in mixed zone met Jelmar Bos, Iris Pruysen, Marlene van Gansewinkel, Fleur Jong, Ronald Hertog en Marlou van Rhijn.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht Kippenvel voor para-atleten in Olympisch Stadion verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/07/1632/feed/ 0
Para-sporters schitteren in Amsterdam http://www.parasportreport.com/2016/07/para-sporters-schitteren-amsterdam/ http://www.parasportreport.com/2016/07/para-sporters-schitteren-amsterdam/#respond Fri, 08 Jul 2016 19:56:26 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1627 TweetAthletics like never before is de slogan van het EK Atletiek 2016 in Amsterdam deze week. Een week waarin de Athletics like never before is de slogan van het EK Atletiek 2016 in Amsterdam deze week. Een week waarin Amsterdam de Europese atletiek presenteert op een unieke manier. Naast de wedstrijden in het monumentale Olympisch […]

Het bericht Para-sporters schitteren in Amsterdam verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

Athletics like never before is de slogan van het EK Atletiek 2016 in Amsterdam deze week. Een week waarin de Athletics like never before is de slogan van het EK Atletiek 2016 in Amsterdam deze week. Een week waarin Amsterdam de Europese atletiek presenteert op een unieke manier.

Naast de wedstrijden in het monumentale Olympisch Stadion, staan de werpnummers op het programma op het Museumplein. Speer en discuswerpen tussen Van Gogh en Rembrandt. Als eerste Europees Kampioenschap organiseert Amsterdam ook de International Para-Athletics Challange, paralympische topatletiek, als side event van de Europese titelstrijd. Para-Sport Reporter Jan Willem Buijs verteld waarom het EK in Amsterdam uniek is en sprak met discuswerpkampioen Dan Greaves.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht Para-sporters schitteren in Amsterdam verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/07/para-sporters-schitteren-amsterdam/feed/ 0
Paralympisch Voetbalteam redders Nederlandse voetbalzomer http://www.parasportreport.com/2016/06/1616/ http://www.parasportreport.com/2016/06/1616/#respond Thu, 23 Jun 2016 12:06:14 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1616 TweetHet Nederlands Elftal en de Oranje Leeuwinnen vieren deze met tegenzin verplicht vakantie, maar dat kan niet gezegd worden van het Nederlands CP Voetbalteam. Het team is het enige grote Oranje op een toptoernooi deze zomer. In een mini stadion tussen de bomen van Topsportcentrum Papendal in Arnhem werkt het Paralympisch Zevental van bondscoach Marcel […]

Het bericht Paralympisch Voetbalteam redders Nederlandse voetbalzomer verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

Het Nederlands Elftal en de Oranje Leeuwinnen vieren deze met tegenzin verplicht vakantie, maar dat kan niet gezegd worden van het Nederlands CP Voetbalteam. Het team is het enige grote Oranje op een toptoernooi deze zomer.

In een mini stadion tussen de bomen van Topsportcentrum Papendal in Arnhem werkt het Paralympisch Zevental van bondscoach Marcel Geestman voor volgepakte tribunes aan hun paralympische vorm. Oekraïne en de Verenigde Staten zijn de sparringpartners van het Nederlands team tijdens een drielandentoernooi deze week.

Het CP Team is de nationale selectie voor voetballers met Cerebrale Parese of Niet Aangeboren Hersenletstel en het trotse KNVB vlaggenschip in deze dorren voetbalzomer voor Nederland. EURO 2016 is zonder Nederlands Elftal in volle gang en de Oranje Leeuwinnen liepen hun ticket naar de Olympische Spelen in een duel met Zweden mis. Het paralympisch voetbalteam weet daarentegen weet zich sinds de vierde plaats op het WK in Engeland vorig jaar al geplaatst voor Rio 2016.

Het drielandentoernooi op Papendal is het slotstuk van de voorbereiding wat betreft toernooien en wedstrijden richting de Paralympische Spelen. Op de Paralympics treffen de Nederlanders Team USA sowieso in de groepsfase en de Oekraïners mogelijkerwijs later in het toernooi.

Vorig jaar schakelden Oranje de Verenigde Staten nog uit in de spannendste wedstrijd van het WK op het trainingscentrum van de Engelse FA. Ook op het drielandentoernooi was Nederland al sterk voor de Amerikanen. De ploeg van keuzeheer Geestman won met maarliefst 6-0. Glansrollen in de wedstrijd waren weggelegd voor erkend doelpuntenmaker Minne de Vos en nieuweling Thomas Kleinlugtebeld. De topscorer van DZC’68 is ingestroomd tijdens de Talentdagen en lijkt de ontdekte topspeler waar de trainersstaf naar op zoek was. Kleinlugtebeld staat sinds zijn entree in het nationale team vaak als doelpuntenmaker op het scorebord. Tegen de Amerikanen twee keer en ook in de met slechts 4-1 verloren wedstrijd tegen grootmacht Oekraïne wist hij het net te vinden.

Vrijdag en zaterdag spelen de Paralympiërs op Papendal andermaal tegen Oekraïne en de Verenigde Staten.

 

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht Paralympisch Voetbalteam redders Nederlandse voetbalzomer verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/06/1616/feed/ 0
Oranje ook niet op IPC EK Atletiek in Grosseto http://www.parasportreport.com/2016/06/1609/ http://www.parasportreport.com/2016/06/1609/#respond Sun, 12 Jun 2016 11:56:30 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1609 TweetHet IPC EK Atletiek in het Italiaanse Grosseto is begonnen, de eerste wereldrecords zijn verbroken en alle wereldtoppers die het continent Europa verschijnen aan de start.Marie Amelie Le Fur, Jonnie Peacock, Maria Lyle, Vanessa Low, Margarita Goncharova en de grootste van allemaal Markus Rehm gaan de komende dagen voor de Europese titel. Grote afwezigen in Italië […]

Het bericht Oranje ook niet op IPC EK Atletiek in Grosseto verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

Het IPC EK Atletiek in het Italiaanse Grosseto is begonnen, de eerste wereldrecords zijn verbroken en alle wereldtoppers die het continent Europa verschijnen aan de start.Marie Amelie Le Fur, Jonnie Peacock, Maria Lyle, Vanessa Low, Margarita Goncharova en de grootste van allemaal Markus Rehm gaan de komende dagen voor de Europese titel. Grote afwezigen in Italië zijn de oranje shirts van het Nederlands team. Een gemiste kans?

Al vroeg dit seizoen trad de Atletiekunie naar buiten met een statement over de Nederlandse afwezigheid in Grosseto. ‘Het IPC EK voor paralympische sporters is een toernooi met een beperkt deelnemersveld, wat bovendien een disproportioneel hoge financiële bijdrage van de deelnemende bonden vraagt. De focus ligt in het paralympische seizoen op een optimale voorbereiding op de Paralympische Spelen met zijn enorme uitstraling, impact en het daarmee samenhangende belang voor de atleten.’

Het EK in Swansea, twee jaar geleden, bleek een mooi podium voor talenten om eens mee te doen aan een grote wedstrijd in een oranjetenue. Talenten als Ranki Oberoi en Nienke Timmer legde er een fundament voor deelname aan het WK in Doha afgelopen jaar. De Atletiekunie laat de belangrijkste talenten uit het talentprogramma van coach Heleen Moes niet in de koude staan en hebben een alternatief programma opgesteld.

Daarnaast is de keuze van de bond best te begrijpen. Het deelnemersveld in Swansea was op sommige nummers wel erg klein en dan is het zeker met de Paralympic Challenge op het EK in Amsterdam binnenkort in het achterhoofd een logische keuze om niet naar Grosseto af te reizen.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht Oranje ook niet op IPC EK Atletiek in Grosseto verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/06/1609/feed/ 0
94 dagen tot Rio 2016: Paralympische sport in Kameroen http://www.parasportreport.com/2016/06/94-dagen-tot-rio-2016-paralympische-sport-kameroen/ http://www.parasportreport.com/2016/06/94-dagen-tot-rio-2016-paralympische-sport-kameroen/#respond Sun, 05 Jun 2016 15:20:11 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1605 TweetOver 94 dagen beginnen de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarom blik ik via verhalen uit mijn archief terug op de vorige Paralympics in Londen 2012 en andere paralympische topsportmomenten uit de laatste jaren. Vandaag: Paralympische sport in Kameroen. De Kameroense gewichtheffer Atangana moet een bron van inspiratie worden voor paralympische atleten in Kameroen, […]

Het bericht 94 dagen tot Rio 2016: Paralympische sport in Kameroen verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

Over 94 dagen beginnen de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarom blik ik via verhalen uit mijn archief terug op de vorige Paralympics in Londen 2012 en andere paralympische topsportmomenten uit de laatste jaren. Vandaag: Paralympische sport in Kameroen.

De Kameroense gewichtheffer Atangana moet een bron van inspiratie worden voor paralympische atleten in Kameroen, zegt persvoorlichter Francis Bidjocka: ‘Want we hebben er veel, ondanks dat wij slechts met één sporter vertegenwoordigd zijn.’

Ook moet hij het Ministerie van Sport overtuigen om meer geld in de paralympische sport te steken’, schets persvoorlichter Bidjocka – even na 15.00 uur op 2 september 2012 – als de leden van het Kameroense Paralympisch comité en hun enige atleet, gewichtheffer Conrat Frederic Atangana, bezit nemen van de immense persruimte compleet met vertaalcabines voor tolken. Het Afrikaanse land debuteert in Londen op de Paralympische Spelen met slechts één atleet, maar zij zijn vol ambitie voor volgende Spelen. Iets wat zij de verzamelde wereldpers – al waren zij op twee handen te tellen – niet wilde onthouden.

De ambitie is volop aanwezig, maar de middelen om deze waar te maken op het sportveld niet. Bidjocka verklaart: ‘Een (sport)rolstoel zoals jullie die in Nederland hebben, is voor iemand uit Kameroen pure luxe. Een tweedehands rolstoel kost bij ons al gauw vier modale jaarsalarissen.’

Ook is er een grote behoefte aan sportkennis om coaches op te leiden, pas dan zullen de Kameroeners in staat zijn om een goede gooi te doen naar structurele deelname aan sportevenementen met meer dan een enkeling. De belangstelling voor de Paralympics in Kameroen is groot, maar het toernooi wordt desondanks niet live op tv uitgezonden. Atangana: ‘Pas als we weer terug zijn zal het gaan leven en zal de media-aandacht groeien en bij de Zomerspelen in Rio de Janeiro van 2016 groter zijn dan ooit.’

Conrat Frederic Atangana werd negende bij het gewichtheffen voor lifters tot 56 kilogram. De gewichtheffer heeft nog geen toekomstplannen, maar zegt wel naar huis terug te keren en niet te vluchten, zoals enkele Olympische collega’s dat destijds wel deden.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht 94 dagen tot Rio 2016: Paralympische sport in Kameroen verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/06/94-dagen-tot-rio-2016-paralympische-sport-kameroen/feed/ 0
98 dagen tot Rio 2016: De Massagetafel http://www.parasportreport.com/2016/06/98-dagen-tot-rio-2016-massagetafel/ http://www.parasportreport.com/2016/06/98-dagen-tot-rio-2016-massagetafel/#respond Wed, 01 Jun 2016 07:30:58 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1601 TweetOver 98 dagen beginnen de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarom blik ik via verhalen uit mijn archief terug op de vorige Paralympics in Londen 2012 en andere paralympische topsportmomenten uit de laatste jaren. Vandaag: De Massagetafel. De massagetafel was een vast onderdeel in sportprogramma’s Sportpaleis de Jong en later Holland Sport, beide gepresenteerd […]

Het bericht 98 dagen tot Rio 2016: De Massagetafel verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

Over 98 dagen beginnen de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarom blik ik via verhalen uit mijn archief terug op de vorige Paralympics in Londen 2012 en andere paralympische topsportmomenten uit de laatste jaren. Vandaag: De Massagetafel.

De massagetafel was een vast onderdeel in sportprogramma’s Sportpaleis de Jong en later Holland Sport, beide gepresenteerd door de best geklede Nederlandse televisiepersoonlijkheid Wilfried de Jong. In de rubriek de massagetafel ontving de presentator veelal geblesseerde sporters, die op de tafel werden gevraagd naar de geschiedenis van de blessure. Zowel de opmaat naar de lichamelijke ongemak als de slepende nasleep van een in veel gevallen lange revalidatie passeerde de revue. Nu lag ikzelf op de massagetafel, niet bij de kale presentator, maar op tafel in een massagesalon net buiten het perscentrum van het Olympic Park in Londen.

Niet dat ik geblesseerd was geraakt bij het schrijven van een van mijn stukjes of achtergrondverhalen, maar van enige zwaar overspannen spieren was na een aantal dagen flink door schrijven spraken geworden. Spieren die het tijdens de eerste helft van de Paralympics zwaar te verduren hebben gehad. Alhoewel pers door de klassieke London-bus over het park worden gereden van venue naar venue, blijven er voor de schrijvende en fotograferende pers voldoende kilometers over om op dagelijkse basis te lopen.

Naast de te lopen kilometers worden journalistieke allrounders, zoals ik ,geconfronteerd met grote mate van druk om op tijd van onderdeel naar onderdeel te reizen en een plekje te veroveren op de perstribune van de desbetreffende venue. Tijdens de nu al historische Paralympics van Londen de plek voor het beste uitzicht, zeker in het met tachtigduizend toeschouwers dagelijks uitverkochte Olympic Stadium. Niet alleen het sporten moet een feest zijn onder het toeziend oog van zo veel mensen, ook het schrijven in een dergelijke ambiance is een waar festijn.

Een inspirerend festijn met een bulkvrachtwagen aan indrukken, waar zelfs niet de beste virusscanner voor computers tegen op kan. De tribune voor stukjesschrijvers grenst zelfs aan de atletiekbaan, waardoor de sportieve spanning op de baan beter voelbaar is dan ooit. Kortom een verzameling indrukken die een hoop inspiratie bieden, maar tegelijkertijd goederenwagons met energie kosten omdat je sprong, worp of sprint wilt missen.

Toch zijn het niet alleen de sporters die zich in het zweet moeten werken voor een topprestatie, ook van journalisten wordt een flinke dosis sportieve inzet verlangd. Zo heb ik in de afgelopen dagen verschillende paralympische records traplopen in de boeken gelopen, om zo snel mogelijk van de perstribune naar de mixed zone, het gebied waar sporters en journalisten elkaar direct na het sporten treffen voor interviews, te komen. Processen die stuk voor stuk een optimale mentale en fysieke mind-set vereisen. Een massage is dan ook geen onoverbodige luxe, maar pure noodzaak of zoals mijn masseur het verwoorden. ‘Eigenlijk zou je de loterij moeten winnen en vierentwintig uur per dag een masseur bij je hebben, want je zit helemaal vast.’ De Britse loterijen die met vele miljoenen gevuld is heb ik nog niet gewonnen, maar een regular in de salon ben ik inmiddels wel.

 

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht 98 dagen tot Rio 2016: De Massagetafel verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/06/98-dagen-tot-rio-2016-massagetafel/feed/ 0
99 dagen tot Rio 2016: Perskaartontmoetingen http://www.parasportreport.com/2016/05/1599/ http://www.parasportreport.com/2016/05/1599/#respond Tue, 31 May 2016 14:30:35 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1599 TweetOver 99 dagen beginnen de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarom blik ik via verhalen uit mijn archief terug op de vorige Paralympics in Londen 2012 en andere paralympische topsportmomenten uit de laatste jaren. Vandaag: Perskaartontmoetingen. Wekenlang heb ik er reikhalzend naar uitgekeken. Het moment dat ik mijn persaccreditatie kon omzetten in een bruikbare […]

Het bericht 99 dagen tot Rio 2016: Perskaartontmoetingen verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

Over 99 dagen beginnen de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Daarom blik ik via verhalen uit mijn archief terug op de vorige Paralympics in Londen 2012 en andere paralympische topsportmomenten uit de laatste jaren. Vandaag: Perskaartontmoetingen.

Wekenlang heb ik er reikhalzend naar uitgekeken. Het moment dat ik mijn persaccreditatie kon omzetten in een bruikbare perskaart. Een kaart met vele voordelen zo is mij tijdens de Paralympische Spelen duidelijk geworden: gratis openbaar vervoer, toegang tot plekken waar een niet schrijvende sportliefhebber nooit zal komen en een gratis hallo hoe gaat het van elke vrijwilliger of beveiliger.

Een perskaart is echter meer dan alleen maar handig, de kaart is de sleutel tot mooie ontmoetingen met bijzondere mensen. Zoals de Amerikaanse fotograaf Kevin Stone, een golfoorlog-veteraan door oorlogsgeweld in een rolstoel belandt, die samen met z’n hulphond Mambo Paralympische veteranen achterna reisde om hen tijdens de Spelen op de gevoelige plaat vast te leggen. En Eddy Veerman verslaggever voor de Telegraaf en schrijver van boeken over de Volendamse Nieuwjaarsbrand en de Paralympische sport.

De mooiste perskaart-ontmoeting was, hoewel journalistiek van aard, die met de succesvolle oud-autocoureur en kersvers paralympisch kampioen handbiken Alessandro Zanardi uit de Italiaanse universiteitsstad Bologna. Direct na zijn gouden eindsprint werd hij als een held onthaald door de bijzonder mooie sportverslaggeefsters van de Italiaanse staatszender Rai. De vrouwen wonden er geen doekjes om een feliciteerde Italië z’n nieuwste paralympische held met een passievolle kus op de mond. Iets wat de oud-coureur met de uitstraling van een playboy totaal niet erg vond. Ik geef hem groot gelijk al ging hun rendezvous wel ten koste van mijn babbeltijd, terwijl ik me toch netjes had aangemeld bij een persmannetje.

Ook al had ik slechts ‘concurrentie’ van mijn collega’s van de Italiaanse televisie en de paralympische nieuwsdienst, hoewel van concurrentie eigenlijk geen sprake was. De nieuwsdienst en de televisie winnen het altijd van de sportieve stukjesschrijvers. De tijd was op en ‘Alex’, zoals hij internationaal bekend staat moest naar het erepodium. ‘Maar’, zo zei de in paralympisch paars geklede persman. ‘Na de ceremonie protocollair sturen we hem nog wel even bij je langs’.

Mijn geduld en moeite om de nu al legendarische sportman te spreken te krijgen, had toch dik drie uur in trein en bus gezeten om van paralympisch Londen naar Brands Hatch te komen, leek dan toch beloond te worden. Bekroond met z’n tweede gouden medaille van deze Paralympics rolde de Italiaan breed lachend door de inmiddels verlaten mixed zone, waar alleen ondergetekende gewapend met pen en opschrijfboekje nog op hem stond te wachten. ‘Deze meneer wil je nog een paar vragen stellen.’ Nog voor de persman zijn zin had afgemaakt had de gouden Italiaan zijn rolstoel al negentig graden gedraaid om mij te woord te staan. Iets wat tijdens zijn mislukte Formule-1 avontuur bijna niet mogelijk was voor stukjesschrijvers zoals ik, maar nu als gouden Paralympiër wel bereikbaar was geworden. Vijf minuten duurde het gesprek over de mooiste zege uit z’n sportieve carrière en de toekomst van handbike-benjamin Jetze Plat. Met recht een onvergetelijk perskaart-moment, of zoals een collega pleegt te zeggen een bewaarmoment.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht 99 dagen tot Rio 2016: Perskaartontmoetingen verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/05/1599/feed/ 0
Rolstoelbasketbalsters treffen Duitsland en VS in Frankfurt http://www.parasportreport.com/2016/05/rolstoelbasketbalsters-treffen-duitsland-en-vs-frankfurt/ http://www.parasportreport.com/2016/05/rolstoelbasketbalsters-treffen-duitsland-en-vs-frankfurt/#respond Tue, 24 May 2016 14:36:56 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1594 TweetDe Nederlandse rolstoelbasketbaldames zijn in volle vaart op weg naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro en zijn een kleine honderd dagen voor de Paralympics op trainingskamp in Kroatië. Waar de dames onder leiding van bondscoach Gertjan van der Linden naar paralympische topvorm werken. Belangrijke stop onderweg naar Rio 2016 is de World Super […]

Het bericht Rolstoelbasketbalsters treffen Duitsland en VS in Frankfurt verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

De Nederlandse rolstoelbasketbaldames zijn in volle vaart op weg naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro en zijn een kleine honderd dagen voor de Paralympics op trainingskamp in Kroatië. Waar de dames onder leiding van bondscoach Gertjan van der Linden naar paralympische topvorm werken.

Belangrijke stop onderweg naar Rio 2016 is de World Super Cup 2016 van 15 tot en met 17 juli in het Duitse Frankfurt am Main. Een jaarlijks drielandentoernooi om het rolstoelbasketbal op de kaart te zetten. De World Super Cup van dit jaar mag met recht World Super Cup genoemd worden. Naast de Orange Angels komen in de sporthal van de Carl von Weinberg Schule ook paralympisch kampioen Duitsland en de Verenigde Staten (vierde in Londen 2012) in actie. Een prachtige kans om te zien waar de oranje dames staan en een uitgelezen mogelijkheid om de Duitse ploeg weer eens te verslaan.

Duitsland, Nederland en Verenigde Staten spelen in Frankfurt twee wedstrijden tegen elkaar in een poulesysteem. De poulewinnaar mag de World Super Cup mee naar huis nemen. De Nederlandse dames waren in 2014 voor het laatst aanwezig op het toernooi in Frankfurt.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht Rolstoelbasketbalsters treffen Duitsland en VS in Frankfurt verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/05/rolstoelbasketbalsters-treffen-duitsland-en-vs-frankfurt/feed/ 0
#AskMarlou: patatje met of broodje shoarma? http://www.parasportreport.com/2016/05/1592/ http://www.parasportreport.com/2016/05/1592/#respond Sat, 21 May 2016 12:14:03 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1592 TweetEen patatje met of een broodje shoarma? Het was één van de vragen die op het Twitter Q&A #AskMarlou op paralympisch kampioen Marlou van Rhijn werden afgevuurd. Een initiatief van het Internationaal Paralympisch Comité om fans van de paralympische sport kennis te laten maken met de sporters. Van Rhijn mag als grote naam natuurlijk niet […]

Het bericht #AskMarlou: patatje met of broodje shoarma? verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

Een patatje met of een broodje shoarma? Het was één van de vragen die op het Twitter Q&A #AskMarlou op paralympisch kampioen Marlou van Rhijn werden afgevuurd. Een initiatief van het Internationaal Paralympisch Comité om fans van de paralympische sport kennis te laten maken met de sporters. Van Rhijn mag als grote naam natuurlijk niet ontbreken en liet vragen van over de hele wereld haar twitterfeed binnenstromen.Para-Sport Report maakte een overzicht.

Voeding is een belangrijke factor in het leven van een topsporter, maar ook een topatlete als Marlou van Rhijn heeft natuurlijk haar guilty pleasures en kreeg dan ook de vraag: Een patatje met of een broodje shoarma? ‘Als het mocht…Patat! Maar die shoarma mag ook bij die patat met sla, kaas en knoflooksaus.’

Niemand zou het nu nog denken, maar Marlou van Rhijn was in een ver verleden paralympisch zwemster. Welke sport zou zij naast atletiek willen beoefenen op de Paralympics? ‘Ik vind rolstoelbasketbal ontzettend leuk!’

Ook IPC Media-directeur Craig Spence wil,vanuit het atletiekstadion van Rio 2016, weten hoe veel sneller Van Rhijn nog kan gaan rennen? ‘Ik hou er niet van om te speculeren, maar het is mijn doel om sneller en sneller te worden.’

Sinds haar paralympische gouden en zilveren medaille op de Paralympics in Londen 2012 is de Nederlandse een medailleveelvraat geworden of liever gezegd gouddelver. Haar eerste paralympische medaille, de zilveren op de honderd meter, is haar enige niet gouden medaille op de 100 of 200 meter sprint. Met al het goud sinds Londen 2012 in haar bezit kreeg Marlou dan ook de terechte vraag, waar zij haar medailles bewaard en welke tekst zij op haar eigen medaillehanger zou zetten. ‘Ze liggen in een kluis en waarschijnlijk iets als ‘’Can’t isn’t in my dictionary’’.’’

 

 

 

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht #AskMarlou: patatje met of broodje shoarma? verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/05/1592/feed/ 0
Orange Angels met ervaren ploeg naar Rio http://www.parasportreport.com/2016/05/orange-angels-ervaren-ploeg-naar-rio/ http://www.parasportreport.com/2016/05/orange-angels-ervaren-ploeg-naar-rio/#respond Wed, 18 May 2016 15:18:18 +0000 http://www.parasportreport.com/?p=1588 TweetRolstoelbasketbalbondscoach Gertjan van der Linden heeft zijn selectie voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro nagenoeg rond. De Nederlandse Basketbalbond, NBB, presenteerde de voorlopig definitieve selectie vandaag, over één rugnummer dubt keuzeheer Van der Linden nog. Ruggengraat van het keurkorps zijn bekende namen als Inge Huitzing, Cher Korver, Jitske Visser en Barbara van Bergen. […]

Het bericht Orange Angels met ervaren ploeg naar Rio verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>

Rolstoelbasketbalbondscoach Gertjan van der Linden heeft zijn selectie voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro nagenoeg rond. De Nederlandse Basketbalbond, NBB, presenteerde de voorlopig definitieve selectie vandaag, over één rugnummer dubt keuzeheer Van der Linden nog.

Ruggengraat van het keurkorps zijn bekende namen als Inge Huitzing, Cher Korver, Jitske Visser en Barbara van Bergen. Zij maakte allen reeds meerdere Paralympische Spelen mee en pakte vier jaar geleden in Londen de bronzen medaille. Voor 2016 telt alleen het paralympisch goud. Het goud in Rio, zou het eerste paralympisch goud in de geschiedenis van het Nederlands damesrolstoelbasketbal zijn. De Nederlandse heren, met Gertjan van der Linden als speler, pakte in Barcelona 1992 al eens het goud.

De volgende speelsters gaan voor succes in Rio: Ilse Arts, Inge Huitzing, Lucie Houwen, Jitske Visser,Roos Oosterbaan, Sanne Timmerman, Bo Kramer, Cher Korver, Barbara van Bergen, Carina de Rooij en Mariska Beijer.

Ilse Arts en Bo Kramer debuteren in Rio de Janeiro tussen alle ervaren dames als paralympiër. Bo Kramer werd gedurende deze paralympische cyclus ontdekt op de Paralympisch Talentdag van NOC*NSF.

De laatste plek in de Rio 2016 selectie zal worden ingenomen door Daphne van de Broek, Evelyn van Leeuwen of Fleur Pieterse. Wie van de drie speelsters mag aansluiten, wordt later bekend.

FacebookTwitterWhatsAppBlogger PostLinkedInGoogle+PinterestDelen

Het bericht Orange Angels met ervaren ploeg naar Rio verscheen eerst op Para Sport Report.

]]>
http://www.parasportreport.com/2016/05/orange-angels-ervaren-ploeg-naar-rio/feed/ 0